Visstidsanställda hotas inom telekom

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ännu har coronakrisen inte lett till några betydande neddragningar inom telekombranschen. Men Sekos företrädare både inom Telia och Telenord är oroliga. Om det blir neddragningar kommer de med visstidsanställningar att åka ut först.

Ännu har vi inte fått varsel eller några korttidspermitteringar av personal i Telia-butikerna, säger Afrodite Landerö, som är ledamot i Sekos nationella klubb inom Telia och sitter i klubbstyrelsen. Däremot tror hon att det blivit en minskad efterfrågan av tillfälliga visstidsanställningar som kallas in vid behov.

– Vi har ett minskat inflöde av kunder till våra butiker, det betyder också ett minskat tryck på personalen. Det innebär även ett delvis minskat behov av timanställda.

Sedan har Telia tagit olika initiativ för att klara sysselsättningen, säger Afrodite Landerö.

– Bland annat har det handlat om att företaget flyttat framför allt timanställd personal mellan butiker för att stötta upp där det finns ett större behov. Även ordinarie medarbetare i butik har ju varit sjukskrivna då Telia som många andra företag varit mycket tydliga i sin kommunikation att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom.

Anna Carlstedt, som ingår i Sekos förhandlingsorganisation inom Telenord, ger en likartad bild.

– Telenord har inte lagt några varsel. Inte heller har visstidsanställda fått sluta jobba. Men läget är ansträngt. Inga butiker har stängts, även om öppettiderna minskat något. Många är oroliga för vad som blir nästa steg.

Anna Carlstedt konstaterar att det blir de visstidsanställda som åker ut först om det skulle bli fortsatta neddragningar.

– Och bland dem är den vanligaste anställningsformen allmän visstid. Det har inga garantier om fortsatt jobb.

Även Alexander Ojanne, ombudsman vid Seko Stockholm, gör samma analys.

– Mest otrygga inom telekombranschen är de med tillfälliga sms-anställningar. Det är en grupp som är utsatt. Plötsligt kan sms:en bara ta slut och den enskilde har ingen lagliga rätt att kräva att få jobba. De med fasta anställningar har en helt annan trygghet. Även de kan förlora sina jobb, men då krävs förhandlingar och att arbetsgivaren använder turordningsreglerna.

Fakta. Olika former av anställningar

Visstidsanställningar och tidsbegränsade anställningar är samma sak. Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) finns flera olika former av visstidsanställningar: provanställningar, säsongsanställningar, vikariat, särskilt anställning för en person över 67 år och allmän visstidsanställning.

Av dessa sticker allmän visstidsanställning ut. Det är den enda form av visstidsanställning där arbetsgivaren inte behöver förklara varför den är tidsbegränsad. På många arbetsplatser talar man dessutom om ytterligare former av tidsbegränsade anställningar, som timanställningar, behovsanställningar etc. Detta är ofta olika former av allmän visstidsanställningar.

Ibland kan det också hända att arbetsmarknadens parter, arbetsgivaren och fackföreningar, i avtal kommit överens om nya anställningsformer. För att en anställningsform ska vara laglig ska den antingen finnas i Las eller ingå i en överenskommelse mellan parterna.

Text: Mats Wingborg
Foto: Anna Ledin Wirén

Andra läser

Stor efterfrågan på arbetskraft i energibranschen – särskilt i Stockholm

– Det är en stor efterfrågan på arbetskraft i hela landet. Men Stockholmsregionen sticker ut särskilt mycket. Här är trycket enormt och många företag skriker efter arbetskraft, säger Robert Lönnqvist, ordförande i Seko Vattenfall klubb Mellan och ordförande i branschorganisationen Seko Energi.

SiS

Regeringen vill ändra SiS i grunden

Regeringen vill genomföra radikala förändringar av Statens institutionsstyrelse (SiS). En utredare har fått i uppgift att göra om verksamheten i grunden.