Kulturkrönika: Längtan

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Det är en svår tid för oss som älskar film, teater och musik. Ett år av tristess är till ända och även om slutet är i sikte någonstans så gör försenade vaccinationsplaner och nya virusutbrott att våren kanske inte kommer. Förhoppningsvis kommer ändå sommaren, förhoppningsvis…

Vad kommer du göra när det äntligen vänder, vilket är det första band du kommer se, eller vilken film har du väntat på? Eller söker du dig längre bort och vill uppleva nya resmål och kulturer? Vill du besöka massajerna i Kenya eller vandra på en thailändsk strand med sanden mellan tårna och solen i ögonen? Listan kan göras oändlig och alla har vi någonting som drar lite mer än det andra.

Så hur löser vi den längtan som sliter och drar i oss? Den längtan som gör att vi med avund slår ned på kompisen som för fjärde gången lägger ut sina semesterbilder från den där drömsemestern för nästan tre år sedan. Med gallan i halsen vill jag ändå mana till lugn. Din kompis försöker inte djävlas, hen längtar bara lika mycket som du, hoppas jag…

Så vad gör vi så länge, medan vi väntar på allt ska bli som vanligt igen? Många har upptäckt nätet och går på virtuella guidade turer. Hur trevligt det än kan vara så är det ingenting mot att vara där själv. Att mata duvorna på Piazza San Marco i Venedig för att sedan hoppa in i en gondol och uppleva staden från vattnet. Eller att från Sydneys Harbor bridge blicka ut över det världsberömda operahuset med en lätt havsbris virvlande i håret. För att sedan avsluta kvällen med ett glas på en stimmig restaurang medan solen påbörjar sin resa till underjorden.

Min lösning får ändå bli boken, ljud eller tryckt spelar ingen roll. I bokens värld kan vi resa i våra tankar. Där sätter endast fantasin gränsen. I bokens värld finns inga störiga semesterbilder från din kompis. Där skapar vi våra egna bilder. I bokens värld kan vi resa fritt och ge utlopp åt vår längtan.

Text: Stefan Pagliarini
foto: Susan Yin/Unsplash

Andra läser

Vård

”Så försöker vi bryta rekryteringen till kriminella gäng”

– För att vända utvecklingen med gängkriminaliteten behövs mer resurser till skolan och fler jobb åt unga. Idag är alltför många vägar stängda eller saknas helt, säger Camila Salazar Atías, senior specialist på destruktiva subkulturer anställd av Fryshuset i Stockholm.