Suveräna böcker

Tre suveräna böcker på olika teman att läsa nu när ljuset återvänder.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Lektion 11 – En bok om rasbiologi

Ola Larsmo, Kaunitz-Olsson förlag, 2022. Fackbok.

Känner du till den svenska historien om rasbiologin och dess följder? Om du har ett påstående på tungan – var kommer det ifrån? Har det någon grund? Om du är osäker – skaffa den här boken. Ola Larsmo fyller våra huvuden med namn, årtal, platser och källor. Som det måste vara. Allt kanske inte fastnar i läsarens huvud, men fakta kvarstår och går att bläddra tillbaka till. En mörk del av Sveriges (Och Europas. Och världens.) historia kan man inte slarva sig förbi med lösryckta påståenden. Eller medveten historieförfalskning. Larsmo granskar alla, oavsett partifärg, och avtäcker historien bakom den påstådda vetenskapen och de myter som kringgärdar rasbiologin i Sverige. Mycket viktigt.

Stockens färd mot havet

Vibeke Olsson, Libris förlag, 2023. Roman.

Att tipsa om den här boken innebär att tipsa om åtta böcker – vilken bonus! Stockens färd mot havet är den avslutande delen i romanserien om sågverksarbetaren Bricken på Svartvik, utanför Sundsvall. Vad som började med en 11-åring under den stora sågverksstrejken 1879 har nu landat mitt i ett världskrig som håller på att vända, 1942–1943. Bricken har blivit gammal, och i ryggen har hon förutom sitt eget liv en ansenlig del av Sveriges arbetarrörelses historia. Hon bär minnen av politiska skeenden och personliga tragedier, familj och världsläge inflätade i varandra och i åren som går. Har du inte redan läst tidigare delar – gå till bibblan och sök upp första delen, Sågverksungen. Du har en fin (och lång) läsupplevelse framför dig.

Fri – en uppväxt vid historiens slut

Lea Ypi, Albert Bonniers förlag, 2023. Roman. Översättning: Amanda Svensson.

Lea Ypi, född 1979, växer upp i Albanien under det kommunistiska styret. Hon är redan som femåring övertygad kommunist. Men något skevar i mötet mellan vad läraren säger och släktingarna antyder. Så faller styret och samhället blir ett annat. Lea, liksom alla andra, måste anpassa sig efter den nya världen – en värld som visar sig vara något åtminstone delvis annat än vad den lovar. Hon ställs inför en frihet som inte är vad den säger. Författaren tar sitt barnjags tankar och horisont på allvar i smått magiska barndomsskildringar som rör sig mellan klassrum, köksbord, fantasier om coca cola-burkar och en staty av Stalin. Med egensinnig blick tittar både barnet och författaren Lea Ypi skarpt och vaket på vad som varit och är.

Linnea Garli, lokförare och förtroendevald i Seko Stockholm

Andra läser

Vård

”Så försöker vi bryta rekryteringen till kriminella gäng”

– För att vända utvecklingen med gängkriminaliteten behövs mer resurser till skolan och fler jobb åt unga. Idag är alltför många vägar stängda eller saknas helt, säger Camila Salazar Atías, senior specialist på destruktiva subkulturer anställd av Fryshuset i Stockholm.