Den romerska hälsningen övertogs av de italienska fascisterna i början av 1920-talet och användes för att hylla diktatorn Benito Mussolini. I nästa led blev den också förebild för de tyska nazisternas så kallade ”Hitlerhälsning”. Hälsningen kombinerades ofta med utropet ”Heil Hitler!” Att utföra en Hitlerhälsning brukar därför kallas för att ”heila”.
Uttrycket Hitlerhälsning är samtidigt flertydigt, det kan betyda att skriva eller uttala ”Heil Hitler”, att utföra den fysiska fascismhälsningen eller en kombination av utropet och den fysiska hälsningen.
I Europaparlamentet har högerradikala ledamöter gjort Hitlerhälsningen, däribland den bulgariska ledamoten Angel Dzhambazki 2022. Han tillhör den nationella rörelsen IMRO som vid tillfället ingick i samma partigrupp i parlamentet som Sverigedemokraterna.
Ett antal SD-företrädare har använt den skriftliga formen av Hitlerhälsning. Exempelvis undertecknade SD:s tidigare toppolitiker Patrik Ehn ett brev till partikamraten Ove Karlsson med orden ”Heil Hitler”. Han blev sedermera utesluten ur partiet. I valrörelsen 2019 gjorde en SD-sympatisör en fysisk Hitlerhälsning under ett av Jimmie Åkessons valmöten.
I Sverige kan en person som utför en fascisthälsning dömas för hets mot folkgrupp. I Tyskland och Österrike råder förbud mot att ”heila”.
I Italien är det inte tillåtet med fascistisk propaganda, men tolkningen av lagen har förskjutits. Nyligen ansåg landets högsta domstol att det inte är olagligt att ”heila”. Under 2024 gjorde ett hundratal svartklädda män i Italiens huvudstad Rom fascisthälsningen i samband med en manifestation organiserad av nyfascistiska grupper. Italiens premiärminister Giorgia Meloni företräder partiet Italiens Bröder, ett parti som är sprunget ur den postfascistiska rörelsen. Hon har själv tidigare hyllat Mussolini och sagt att han var en ”bra politiker som gjorde allt för Italiens bästa”.
Meloni och Ungerns ledare Victor Orbán var de enda EU-politiker som var specifikt inbjudna till Donald Trumps presidentinstallation i januari 2025. Meloni var på plats, medan Orban inte hade möjlighet att delta. Vid Trumps presidentinstallation deltog även oligarken Elon Musk, som bland annat äger företagen Tesla, X och Space X. Han firade Trumps tillträde genom att från scenen höja högerarmen i något som var påfallande likt en traditionell fascisthälsning. Musks hälsning chockade omvärlden, men själv hävdar han att det inte var meningen att hälsningen med den sträckta högerarmen skulle vara en fascisthälsning. Oklarheterna med Musks intentioner kvarstår dock. Han har gjort en rad uttalanden till stöd för högerextrema partier i Europa, däribland har han stött Italiens Bröder och brittiska Reform UK. Ännu tydligare har Musk varit i stödet till det högerextrema tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD). Musk har menat att AFD är det enda parti som kan ”rädda Tyskland”. Efter det senaste valet är AFD det näst största partiet i Tyskland, men kristdemokratiska CDU vägrar att samarbeta med AFD.
Foto: Wikimedia, Flickr (montage)