Föreningen Arbetarskrivares ordförande Ewa Bergdahl ger sina bästa boktips till Första Linjen.
Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar, red. Henrik Johansson och Anna Jörgensdotter, (Förlag Föreningen Arbetarskrivare, 2018)
Det här är Föreningen Arbetarskrivares elfte antologi. Den innehåller ett fyrtiotal olika bidrag i form av noveller, dikter och tecknade serier från lika många av dagens och morgondagens arbetarförfattare.
Här finns något för alla att skratta åt, känna igen sig i och vredgas över. Lönearbete idag är ju inte enbart industriarbete. Här finns humoristiska men samtidigt starka och tankeväckande skildringar av arbetssituationer inom fångvården, på sjukhuset, i hemtjänsten, i förskolan och från statsförvaltningen. Berättelserna kretsar kring temat hur våra kroppar förslits och förbrukas och hur klasstillhörigheten både ger styrka och utsatthet.
Raya, Henrik Johansson (Rastlös förlag, 2018)
Detta är ett förtätat drama innanför ett modernt bageris väggar under några intensiva dygn, när höststormarna blåser utanför knutarna. Det handlar om de vanliga arbetsplatskonflikterna, om timanställda, sexuella trakasserier och arbetstider. Men också om arbetsplatsens säkerhet och arbetsmiljön. Raya arbetar vid bakugnen och slits mellan solidariteten med de timanställda, vars dåliga villkor hon kritiserar, och sin familj. Hon är styvdotter till bagerichefen. Henrik Johansson har skrivit en spännande bok där tempot skruvas upp sida för sida, samtidigt som så mycket av industriarbetets villkor blir blixtbelyst.
Fröken Forever, Anamarija Todorov (Rastlös förlag, 2017)
Att hämta och lämna barn på dagis tillhör ju vardagen för de flesta av oss. Det vardagsnära och välkända blir i Anamarija Todorovs diktsamling skildrat i ett ömsint ljus och med en ironisk knorr som riktar sig mot överheten. Det är ett kollektivt ”vi” som berättar och som gör det omväxlande utifrån barnens, föräldrarnas, personalens och vikariernas skilda perspektiv. Det suveräna i den här diktsamlingen ligger just i enkelheten och i det vardagliga, men samtidigt lyriska tonfallet. En bok att värmas av och citera ur!
Den osynliga handen, Isaac Rosa (Astor förlag, 2012)
I den här romanen arbetar alla med repetitiva sysslor, men var och en isolerad från den andre. Samtidigt är alla iakttagna av en för dem osynlig publik som sitter på en läktare längs den stora fabrikens innervägg. Strålkastarna som riktas mot de arbetande gör det omöjligt att skönja vilka åskådarna är. Det är en kuslig stämning som skildrar ett framtida scenario där arbetets mening inte längre finns och där ena dagens arbetsuppgifter återupprepas nästa dag. Men mitt i denna dystopiska ödesstämning gror en underliggande misstro hos arbetarna och ett spirande missnöje brer ut sig för att kulminera i öppna protester.
Svälten, Magnus Wästerbro (Albert Bonniers förlag, 2018)
Det sägs ju att vi kan lära av historien och för den som är intresserad av hur Sverige såg ut när arbetarklassen växte fram, kan jag varmt rekommendera att läsa den här boken som är en av de mest levande historieskildringar som jag känner till. Magnus Westerbro lyfter fram enskilda människoöden under de svåra hungeråren 1867–1869 och han beskriver varför hungerkatastrofen uppstod och vilka konsekvenser den fick. Samtidigt berättar han om myndigheternas undfallenhet och oförmåga och hur nödhjälpen när den till sist beslutats inte hann fram till de som behövde den. Hungeråren var ju även en av orsakerna till emigrationen till Amerika. Det är en lättläst och samtidigt djupt berörande bok, som ger oss perspektiv på tillvaron.