Dubbla vakter när deltidarna försvann vid postterminalen i Årsta

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Under juni 2019 avvecklades de flesta deltidarna vid postterminalen i Årsta. Totalt blev cirka 65 personer uppsagda. Ungefär hälften av dessa tog avgångsvederlag. Andra fortsatte att jobba så länge de hade möjlighet. Varseltiden varierade beroende på hur länge de hade jobbat vid företaget. Några hade rätt att jobba i 15 månader till.

Utfasningen av deltidarna har lett till att schemat har lagts om. Det behövs mest personal på kvällen och tidigt på morgonen. På kvällen sorteras post som ska skickas vidare till andra terminaler och på morgonen sorteras posten som brevbärarna sedan delar ut på morgonen.

En del av personalen skiftar mellan morgon- och kvällspass. I samband med övergångarna har de så kallade dubbla vakter, det vill säga att de under en och samma dag jobbar både ett morgon- och ett kvällspass. Vid terminalen i Årsta handlar det om ett 60-tal anställda som ungefär en gång i veckan har dubbla vakter (eller delade turer, som samma sak brukar kallas inom andra branscher).

– Det sliter hårt på de anställda. Allra tuffast är det för dem som också har långa resvägar till jobbet. De finns de som bor i Järfälla och ska ta sig till terminalen i Årsta. Då blir det meningslöst att ta sig hem i hålrummet mellan morgon- och kvällspasset, säger Leif Skog, ordförande i Postklubben och skyddsombud.

Läs också:
En dag i Hans Wallin liv

Den anställda som har dubbla vakter är missnöjda. Flera klagar på att systemet förstör sömnen och att de är trötta flera dagar efter de dubbla vakterna. Forskningen visar också att dubbla vakter riskerar att leda till hälsoproblem, som stress och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det vore önskvärt att få bort systemet. Men vi har åtminstone fått igenom vissa förbättringar. Schemat kommer att ändras så att de dubbla vakterna blir mer skonsamma. Samtidigt kvarstår systemet, säger Leif Skog.

Text: Mats Wingborg
Foto: José Figuerua

Fakta. Dubbla vakter/delade turer

Sedan 2015 betraktar Arbetsmiljöverket delade turer som en arbetsmiljörisk. Då antogs också en ny föreskrift som ger arbetsgivaren ansvar för att arbetstidens förläggning inte skapar ohälsa. Arbetsgivaren är också skyldig att se till att det finns tillräcklig tid för återhämtning. Enligt Stressforskningsinstitutet kan delade turer leda till sömnproblem, upplevelser av press och ökad trötthet.

Andra läser

Seko

Engagera dig politiskt!

Har du funderat på om det är dags att engagera dig politiskt? Om du har det, bra. Om du inte har det, fundera en vända till. Vi tror det är värt det.

Debatt

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.