Alexander Ojanne (S): Nytt häkte ger 300 nya Seko-jobb i Stockholm

Stockholms stad anvisar mark till Kriminalvården i Larsboda strax söder om Farsta. På marken ska ett nytt häkte byggas med plats för 300 intagna, vilket också innebär 300 nya arbetstillfällen.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

– Som gammal medlem i Seko är glad över att skapa fler Seko-jobb. Sedan är det särskilt viktigt med fler arbetet i de södra förorterna. Där finns många bostäder men inte lika många jobb. Idag är det många som pendlar från södra till norra Stockholm, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

Det finns flera skäl till att Alexander Ojanne är nöjd. Idag är det brist på platser på häktena, något som går ut över både intagna och personal. Inte minst har Seko larmat om överbeläggning och ökad otrygghet för anställda.

– Genom ett nytt häkte understödjer Stockholm kriminalpolitiken. Sedan är det staten som ska bygga och driva häktet, men genom att upplåta mark tar vi vår del av ansvaret.

På platsen i Larsboda där häktet ska byggas ligger idag en betongstation och en parkeringsplats. Båda dessa verksamheter kommer nu att avvecklas. Inom några år kommer sedan bygget av det nya häktet att kunna inledas, men Alexander Ojanne vågar inte ge några löften om när häktet kommer att stå klart.

Alexander Ojanne på platsen i Larsboda där det nya häktet ska byggas. Både parkeringsplatsen han står på och betongstationen i bakgrunden ska tas bort för att skapa plats för det nya bygget.

– Det är inte något som Stockholms stad styr och det handlar ett stort byggprojekt, åtminstone kommer det att ta flera år innan det är klart. Det positiva är att processen satt gång. Nästa steg blir när spaden sätts i jorden och bygget kommer i gång.

Vägg i vägg med den plats där häktet ska byggas ligger Mathems lager där det packas 50 000 matkassar om dagen, som sedan distribueras av 350 Mathem-bilar till hushåll och olika institutioner. För de som jobbar där finns både busslinjer eller möjlighet att gå från tunnelbane- och pendeltågsstationen Farsta strand.

– Nu blir det ännu fler jobb i Larsboda. Det gör att vi så småningom och tillsammans med regionen måste se över om vi ska förbättra kommunikationerna ytterligare.

Det formella beslutet om markanvisningen fattades av Stockholms stads exploateringsnämnd. Alexander Ojanne har varit drivande för att beslutet skulle komma till stånd.

– Men det har inte funnits några invändningar från andra partier. Det verkar finnas ett brett stöd för beslutet.

Text & foto: Mats Wingborg

Andra läser

Debatt

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.