Thailand: Allt starkare demokratisk opposition

– Den politiska oppositionen har tagit flera steg framåt. Inte minst bland unga, säger Kunthida Rungruengkiat, ledare för Progressive Movement Foundation på besök i Sverige.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Thailand har under flera decennier pendlat mellan bräcklig demokrati och militärstyre. För närvarande råder ett mellanting. Den grundlag som antogs 2017 ger både militären och kungahuset ett starkt inflytande. Parlamentets representanthus består av 500 ledamöter som utses genom allmänna val, men de 250 ledamöterna i senaten utses av armén.

Thailand har en nedtryckt arbetarrörelse och en låg facklig organisationsgrad. Kunthida Rungruengkiat, ledare för Progressive Movement Foundation, är ändå hoppfull.

– Min bild är att den finns ett växande stöd för en demokratisering och för en välfärd som kommer alla till del. Vi får ett starkt gehör för vårt arbete.

Kunthida Rungruengkiat nämner att den samlade demokratiska oppositionen fått stort genomslag i media, vilket fått många människor att engagera sig. Däribland försöker många få stopp på korruption och mygel inom statsapparaten. Efter valet 2023 var det många som övervakade valmyndigheterna och kontrollerade att det inte förekom valfusk.

Progressive Movement Foundation är en självständig rörelse som både bedriver socialt arbete och försöker påverka politiken. Rörelsen är närstående det socialdemokratiska Move Forward Party, men Kunthida Rungruengkiat understryker att hon inte företräder partiet.

Progressive Movement Foundation genomför insatser inom bland annat barnomsorg, utbildning och vattenrening. Framför allt är man engagerad inom den offentliga sektorn och bistår med kurser, konsultationer och chattgrupper. Tanken är att påverka och förbättra välfärden i lokalsamhället. Verksamheten är spridd till flera delar av Thailand, men basen finns runt större städer som Bangkok och Chang Mai och i regioner med många industrier. Rörelsen är svagare i fattiga jordbruksområden, som i den nordöstra delen av landet.

I valet tidigare i år fick Move Forward Party 38 procent av rösterna. Tillsammans med sju andra samarbetspartier samlade man en majoritet av ledamöterna i representanthuset. Trots det tvingades Move Forward Parti att bli oppositionsparti eftersom armén kontrollerar senaten.

Kunthida Rungruengkiat säger att hon har särskilt goda kontakter med ”arbetarfalangen” inom ”Move Forward Party” där flera har en facklig bakgrund. Bara två procent av landets löntagare är fackligt anslutna. Samtidigt finns hyfsat framgångsrika fackliga organisationer inom vissa branscher, som inom textil och bilindustrin.

En orsak till den låga anslutningsgraden är att många arbetsgivare hotar och avskedar fackligt aktiva. Vid två svenska företag i Thailand har det tidigare varit strejker och hårda konflikter med arbetsgivaren. Det handlar om Mölnlycke Health Care och Electrolux. Vid Mölnlycke Health Cares fabrik utanför Bangkok finns fortfarande en fackklubb kvar, men vid Electrolux fabrik i provinsen Rayong slogs den fackliga verksamheten sönder efter att 122 fackliga företrädare avskedades för tio år sedan.

Kunthida Rungruengkiat berättar om flera likande dragkamper om anställdas arbetsvillkor. En uppmärksammad konflikt som nyligen fick sitt slut utspelade sig på underklädersföretaget Victoria´s Secrets leverantörsfabrik. Arbetare strejkade och demonstrerade mot uteblivna löneutbetalningar. När protesterna växte beslöt arbetsgivaren att stänga ner hela fabriken och avskeda samtliga 1 388 anställda.

– Historien fick stor publicitet och många blev upprörda. Det har bidragit till att öka medvetenheten om fackliga rättigheter.

En annan fråga som engagerat Progressive Movement Foundation och Kunthida Rungruengkiat är förhållandena för de omkring 5 000 thailändska bärplockare som varje år reser till Sverige för att plocka blåbär, lingon och hjortron. Förra säsongen kom många bärplockare tillbaka till Thailand med minimala inkomster eller till och med skulder.

Bärplockarna är anställda av thailändska bemanningsföretag som hyrt ut arbetskraften till svenska bärföretag. Efter förra säsongen kritiserade 153 bärplockare bemanningsföretaget Star Royal Services för att man inte betalat ut den utlovade lönen. Kritiken ledde till att bemanningsföretaget stämde bärplockarna för förtal och att plockarna i sin tur stämde företaget.

Brottsärendet behandlades i en regional domstol, men ärendet lades ner. Det betyder emellertid inte att fallet är avslutat. Nu ska lönetvisten även behandlas av Thailands motsvarighet till Arbetsdomstolen.

Text & foto: Mats Wingborg

Fakta. Move Forward Party

Move Forward Party är ett socialdemokratiskt parti i Thailand. Partiet grundades 2014 och motsätter sig det kvarvarande inflytandet från militärjuntan som styrde landet från 2014 till 2019. År 2020 förbjöds partiet och fick starta om sin verksamhet. Det skedde genom att formellt starta ett nytt parti och ändra namn från Future Forward Party till Move Forward Party. I Thailand styr idag partier med nära band till militären.

Fakta. Thailands militärkupper

I början av 1930-talet förlorade monarkin sin absoluta makt i Thailand. Sedan dess har 13 militärkupper genomförts i landet, den senaste 2014. Grundlagen har ändrats många gånger, ofta i syfte att ge militären mer makt. 

Fakta. Progressive Movement Foundation

Progressive Movement Foundation bedriver socialt arbete och politisk påverkan. Organisationen arbetar främst inom den offentliga sektorn. Läs mer: progressivemovement.in.th

Andra läser

Debatt

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.