Anställda inom spårtrafiken på Reneriet uppsagda

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

– Det pågår en hel del ryktesspridning om vad som ska hända de uppsagda (de är fortfarande anställda) vid SOLReneriet, men jag uppmanar alla att bara tro på den information som kommer direkt från Seko. Fortfarande är mycket oklart, men vi kommer snart att återkomma med mer besked, säger Carolin Evander, ombudsman vid Seko Stockholm.

Den 9 oktober sade SOLReneriet upp sitt avtal med MTR på tunnelbanan. Det innebar att samtlig personal på avtalsområdet spårtrafik i Stockholm (Tunnelbanan, Arlanda Express, Reklamuppsättare Pendeln och Folierare) fick ett uppsägningsbesked vid ett snabbinkallat möte.

Carolin Evander, ombudsman Seko Stockholm

Nu driver Seko dubbla förhandlingar. Dels förhandlar Seko med SolReneriet om hur uppsägningarna ska gå till. Dels sker förhandlingar med MTR om vad som ska hända med den personal som arbetat vid SOLReneriet och om hur verksamheten ska bedrivas framöver.

– Så snart vi har gjort överenskommelser kommer vi att informera om dem, säger Carolin Evander.

Samtidigt kommer Seko med ytterligare en uppmaning till alla medlemmar på SOLReneriet.

– Om någon anser att han eller hon inte fått ut rätt lön eller har haft ett schema som bryter mot kollektivavtalet och inte har informerat Seko om det tidigare, hör då av er snarast. Sådant är viktigt för oss att ta upp i förhandlingarna med SOLReneriet.

Text: Mats Wingborg
Foto: Seko Stockholm

Andra läser

MTR Mälartåg
Nyheter

MTR Mälartåg tar över Mälardalstrafiken

I december 2020 vann MTR Mälartåg uppdraget att köra Mälartågstrafik och ansvara för fordons- och depåunderhåll. SJ och Arriva som bägge deltog i upphandlingen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. För att resenärer inte ska bli drabbade av den juridiska processen som pågår har Mälardalstrafik genomfört en direktupphandling med MTR Nordic för nuvarande tåglinjer. Det nya avtalet gäller under två år, men med en möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två år.

Hamnarbetarna inom HKCTU håller ett strejkmöte i april 2013
Utrikes

Den fackliga rörelsen i Hongkong tvingas att upphöra med sin verksamhet

Den dominerande fackliga organisationen i Hongkong, HKCTU, lägger ner sin kamp. Det formella beslutet om att avveckla organisationen togs den 3 oktober. Orsaken är den snabbt eskalerande repressionen riktad mot organisationen. Det är emellertid inte bara HKCTU som slutat med sina aktiviteter, utan även flera andra folkrörelser. Det har blivit alltför farligt att vara aktiv i det civila samhället i Hongkong.