Anställda inom spårtrafiken på Reneriet uppsagda

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

– Det pågår en hel del ryktesspridning om vad som ska hända de uppsagda (de är fortfarande anställda) vid SOLReneriet, men jag uppmanar alla att bara tro på den information som kommer direkt från Seko. Fortfarande är mycket oklart, men vi kommer snart att återkomma med mer besked, säger Carolin Evander, ombudsman vid Seko Stockholm.

Den 9 oktober sade SOLReneriet upp sitt avtal med MTR på tunnelbanan. Det innebar att samtlig personal på avtalsområdet spårtrafik i Stockholm (Tunnelbanan, Arlanda Express, Reklamuppsättare Pendeln och Folierare) fick ett uppsägningsbesked vid ett snabbinkallat möte.

Carolin Evander, ombudsman Seko Stockholm

Nu driver Seko dubbla förhandlingar. Dels förhandlar Seko med SolReneriet om hur uppsägningarna ska gå till. Dels sker förhandlingar med MTR om vad som ska hända med den personal som arbetat vid SOLReneriet och om hur verksamheten ska bedrivas framöver.

– Så snart vi har gjort överenskommelser kommer vi att informera om dem, säger Carolin Evander.

Samtidigt kommer Seko med ytterligare en uppmaning till alla medlemmar på SOLReneriet.

– Om någon anser att han eller hon inte fått ut rätt lön eller har haft ett schema som bryter mot kollektivavtalet och inte har informerat Seko om det tidigare, hör då av er snarast. Sådant är viktigt för oss att ta upp i förhandlingarna med SOLReneriet.

Text: Mats Wingborg
Foto: Seko Stockholm

Andra läser

Väg & Ban

Lars Karlsson: ”Växande problem med dold bemanning inom väg- och bygg”

En tydlig trend är att de stora byggföretag allt oftare hyr in arbetskraft i stället för att använda egen.
– Men ett problem är att det påstår att de anlitar underleverantörer, fast det egentligen använder bemanningsanställda. De som får betala priset är de anställda som tjänar mindre och får lägre pension, säger Lars Karlsson, ombudsman på Seko Stockholm med ansvar för väg- och ban.