Drömmen om en röd fåtölj

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Med en trött suck trycker jag på den röda knappen och dumburken förbereder sig för nattens dvala. Vi är missnöjda med varandra. Jag för att den inte ger mig det jag behöver och dumburken för att jag använt den allt för ofta. Så många kvällar i Coronasverige, fast i socialdistansering med dumburken som sällskap. Hur många serier och filmer jag än sett via streamingtjänster är det ändå inte samma sak? Jag vill ha den stora duken och den röda fåtöljen. Jag vill köpa popcorn och spana ut över publiken medan jag funderar över deras hemligheter. Jag vill gå på bio!

Det har varit ett svårt år för oss filmälskare. För med handen på hjärtat. 32 tum eller 75 spelar ingen roll. För mig är film bäst på bio. Biohösten ser allt annat än stark ut. Många premiärer har skjutits upp medan andra gått direkt till streamingtjänster eller pay per view. För en oldschool filmälskare som jag själv känns konceptet märkligt och fullt av brister. För vem vill betala dubbla biljettpriset när man sen ändå ska se filmen hemma på TV:n. Men allt är inte förlorat för än finns guldkorn i biomörkret.

Hyllade regissören Christopher Nolans actionspäckade storfilm Tenet är en av höstens mer omtalade premiärer och finns nu på biograferna. Kanske kan den dämpa suget för oss som tålmodigt väntar på den senaste Bondfilmen No time to die. Filmen skall ha premiär i november men premiären har skjutits upp så många gånger att ingen riktigt kan säga när vi återigen får se Daniel Craig på bioduken.

För er som söker en krypande växande spänning kan The secrets we keep med svenskarna Noomi Rapace och Joel Kinnaman i huvudrollerna vara värd ett försök. För vem är skyldig eller oskyldig och vilka hemligheter finns bakom fasaden?

2020 är året du superhjältarna lyst med sin frånvaro. Kanske behöver vi en Captain Corona men ännu har ingen tagit upp manteln. Knappt hade Birds of Prey haft premiär innan corona slog till och filmer som Black Widow, Wonder Woman 1984 och Venom 2 har alla hamnat i frysdisken i väntan på upptining. Kanske kan skräckthrillern The new mutants ändå mätta en del av behovet även om filmen delvis sågats av sina kritiker.

Ingen höst är komplett utan en katastroffilm. Denna gång heter filmen Greenland om filmen är ett guldkorn eller en katastrof återstår att se. För älskare av humoristiska dramakomedier kan nytolkningen av Charles Dickens klassiker David Copperfield vara värd en titt. Böckerna är i sig är fulla av humor och ironi och väl värda att läsa.

Kanske är räddningen ändå höstens klassiker. Stanley Kubricks A Clockwork Orange och Eyes Wide Shut är båda värda en andra titt. För er som inte var med när det begav sig är en djupdykning ner i Kubricks filmskatt inget ni kommer att ångra. Skulle det inte vara i er stil så kan John Carpenters dystopiska actionklassiker Flykten från New York vara ett alternativ. Beslutet är som alltid ert och kanske kan årets coronakollaps få er att upptäcka filmer ni kanske aldrig annars skulle sett.

Text: Stefan Pagliarini
Foto: Jonatan Moerman/Unsplash

Andra läser

Nyheter

Fler anställda behövs när gasläckor tätas

– Företaget Gasnätet Stockholm AB kommer att nyanställa. För närvarande är flera tjänster vakanta. En orsak är de höga elpriserna. Det har gjort det mer lönsamt att ta vara på gasen, säger Martin Svensson, fackligt kontaktombud för Seko vid företaget.

Krönika

Alexander Petersson: Fler borde läsa Marx och Wigforss

Jag fick frågan från några unga SSUare i Västerort i Stockholm om jag kunde komma förbi deras studiedag. Jag har själv varit aktiv i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i många år, just i Västerort.