Ett starkt Seko – viktigare än någonsin

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Har du läst LO:s årliga utredning Makteliten? Har du inte det så kan den vara värd att skumma igenom. Siffrorna är skrämmande, men inte chockartade. Att ojämlikheten i Sverige ökar med ordentlig fart vet vi sedan tidigare. Det utredningen nu visar är att det går snabbt. Med siffror sedan 50-talet kan man se hur snabbt och hur kraftigt ojämlikheten förändrats genom åren. 1985 tjänade en VD i svenskt näringsliv mer än en industriarbetare. 2023 tjänade VD:n 16,8 gånger mer. Att vinsten blir högre för företagen vet vi beror på den anställdes insats i arbetet, men det är ändå de rika som tar ut vinsten i slutändan. Så ser systemet ut idag. Men måste det fortsätta vara så?

Vi lever i tider där de som bestämmer fortsätter att dra ifrån de som inte har lika mycket makt. De drar ifrån i hur mycket pengar man får i slutet av månaden, men också i möjligheterna att kunna bestämma över sitt arbete, sin bostad och sitt liv. Ofta hänger dessa frågor också ihop med varandra. För oss i Seko Stockholm är det viktigt att motverka den här utvecklingen. Det kommer vi inte minst att göra på kommande Seko-kongress den 20-22 maj, då vi tillsammans med kamrater från hela landet kommer fatta viktiga beslut om Sekos fackliga och politiska prioriteringar, och även Sekos organisatoriska framtid.

Läs mer:
Förslaget till organisationsförändringar: Seko Stockholm skulle krympa ihop

I Seko Stockholm har vi varit tydliga. Vi anser att de förslag till förändringar som förbundets organisationsutredning lagt fram är för långtgående. Konsekvenserna om förslagen genomförs blir mindre makt åt medlemmarna och längre avstånd till de förtroendevalda. Samtidigt håller vi med om intentionerna om att organisationen behöver tydliggöras. Men vi förespråkar ett sammanhållet Seko där man träffas över branschgränserna och där det finns en organisatorisk och demokratisk närhet mellan medlemmarna på arbetsplatserna och de förtroendevalda på lokal, regional och nationell nivå. Därför menar vi att Seko Stockholm behöver väljas och ha mandat från sina klubbar och arbetsplatser.

Samtidigt pågår en värld utanför våra närmaste sammanhang. Unga medborgare tar initiativ till bojkott av matkedjorna eftersom matpriserna rusar i höjden. I Gaza och Palestina har Israels bombningar återupptagits. På Tesla fortsätter IF Metalls strejk. I ett sådant läge är det alltid dåligt att skala ner folkrörelsearbetet, oavsett om vi pratar facklig verksamhet, politisk eller låt säga i hyresgästföreningsverksamhet. Folkrörelsearbetet behöver tvärtom skalas upp. Organisationerna måste vara närvarande bland medlemmarna och ge medlemmarna och förtroendevalda resurser att utveckla lokal verksamhet i de miljöer där de är verksamma. Bara så kan vi övervinna de mörka krafterna. Genom en god infrastruktur för folkrörelsen, och genom det bana väg för folkbildningen. Och vinna över de som har och tar, och ge till dem som redan ger och inte har.

Alexander Petersson, ordförande Seko Stockholm

Andra läser

Nyheter

Svar på kritiken av organisationsutredningen

Många i Seko Stockholm är oroade över förslagen till organisationsförändringar inom Seko. Oron handlar om flera saker, men två kritiska förhållningssätt återkommer särskilt ofta: stöd till klubbarna och regionens viktiga roll för påverkan.