Gå och rösta den 11 september!

Bästa medlem och/eller förtroendevald i Seko Stockholm! I din hand håller du vårt valnummer, en specialtidning som handlar extra mycket om det kommande valet och valrörelsen vi har framför oss i år.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

I det här numret av Första Linjen kan du bland annat läsa om några av Seko Stockholms förtroendevalda som kandiderar till olika politiska uppdrag och vilka frågor som är extra viktiga för oss inför valet. Vi vill alltid vara med och påverka i frågor som är viktiga för våra medlemmar, vi träffar och pratar med politiker i region Stockholm kontinuerligt. Vanligt år som valår. Det kan handla om kollektivtrafik och upphandlingar, arbetsmiljön och anställningstryggheten för medlemmarna. Vi lyfter problem som finns ute på våra medlemmars arbetsplatser, vi samarbetar med föreningar som jobbar för bättre bostäder, klimatet och liknande som inte är direkt fackliga frågor men som ändå har stor påverkan på våra medlemmars vardag.

Så varför gör vi det? För att varje del i vårt samhälle måste säga sitt i den demokratiska processen. Vi kan inte lämna över allt utrymme till någon annan för det finns ingen annan som säger det vi säger och som utgår från vårt perspektiv. Det finns många bra aktörer, föreningar, människor och partier som tycker och tänker i olika frågor. För att det ska fattas riktigt bra beslut så ska allas röster höras och allas röster räknas.

Förra året så firade demokratin 100-årsjubileum i Sverige. 1921 så infördes allmän rösträtt. Möjligen så är det något som vi numer tar för givet. Vi tror kanske också att ju mer upplyst och framåt världen är desto mer demokrati. Så är inte fallet. I världen går faktiskt den demokratiska utvecklingen bakåt och har gjort så de senaste 30 åren ungefär. I stora delar av världen kan invånarna inte påverka hur deras land ska styras och hur deras samhälle ska se ut. Det finns länder där att demonstrera, yttra din åsikt offentligt eller bara att vilja välja din egen religion (eller slippa en) kan leda till fängelsestraff eller att du utsätts för hot och våld eller dödas. Så är det inte i vår del av världen. Här får alla säga sin mening, så länge den inte utsätter någon annan för skada. Vi har alla rätten att få vara med och bestämma. Vi väljer de som ska representera oss och de måste följa de lagar och regler som finns. Trots att det ibland innebär ett ganska krångligt sätt att styra som nu när regeringen styr på oppositionens budget exempelvis.

Men det är vi som väljer och de vi väljer ska vart fjärde år lämna ifrån sig makten och försöka få möjligheten att få styra i fyra år till. De tar inte makten med våld eller håller manipulerade val med bara ett parti eller en kandidat som är valbar. Det är upp till oss, till dig och mig att se till att det fortsätter vara demokratiska val och ett fritt land som vi lever i. Vi har såklart vår uppfattning som fackliga, som Seko och jag har min personliga uppfattning om vilket parti jag tror kommer styra Sverige på bästa sätt. Men det absolut viktigaste är att du som kan använder din rösträtt och att du lägger din röst på ett parti som står för grundläggande demokratiska värderingar. Oavsett vilket parti som du tror skulle göra Sverige bättre, gå och rösta den 11 september. Låt inte någon annan välja åt dig.

Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm

Andra läser

Krönika

Gräv i vår historia!

Inom fackföreningsrörelsen talar vi med stolthet om vår historia. Vi påminner om hur tidigare generationer har tagit de strider som gör att saker som semester och arbetsveckans längd framstår som självklarheter. Men vi skulle kunna använda vår historia mycket mer i det fackliga arbetet.

Kultur

Berättelser om de finska krigsbarnen

Ungefär 70 000 finska barn reste till Sverige efter att Sovjetunionen anföll Finland under andra världskriget. 15 000 av de blev kvar i Sverige.