Ingen tydlig nedgång av jobb inom väg och ban

Varslen fortsätter bland underleverantörer till stora byggföretag som Skanska, NCC och Peab, men läget är inte lika allvarligt som många tidigare befarade, säger Juwanro Haddad, ombudsman vid Seko Stockholm.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Juwandro Haddad konstaterar att årets högsäsong har startat för många Seko-medlemmar inom väg- och ban och att det bidrar till att hålla ner arbetslösheten.

– Nu har mycket dragit i gång igen, som asfaltering. Sådana projekt gör uppehåll under vintermånaderna. Dessutom pågår en hel del tunnelarbete och sprängningar.

Det finns också en rad stora infrastrukturprojekt som pågår i Stockholm. Det handlar bland annat om ombyggnaden av Slussen och förbifart Stockholm

– Även det bidrar till att hålla branschen i gång.

Samtidigt understryker Juwandro Haddad (bilden) att det är oklart vad som kommer att hända när en del av de stora projekten avslutas, som arbetet med förbifarten vid Lovön där mängder med företag, både svenska och utländska, är involverade.

– Frågan är om det blir nya infrastrukturprojekt eller vad som kommer att hända.

Juwandro Haddad pekar särskilt på att det skulle behövas ett ökat bostadsbyggande i Stockholmsregionen. Eftersom potentialen är stor här.

– Men byggherrarna vill helst bygga bostadsrätter, men försäljningen av bostadsrätter har minskat, ja hela marknaden har kallnat. 

Ett ökat bostadsbyggande skulle inte bara innebära välbehövliga bostäder utan också ge många människor jobb.

– Självklart är det medlemmar i Byggnads som skulle få den största utdelningen, men det skulle också leda till fler jobb för Seko-medlemmar. Många av våra medlemmar jobbar för företag som på olika sätt är involverade i projekteringen av nya bostäder. 

Trots osäkerheten framöver är Juwandro Haddad ändå lite optimistisk.

– Den ökning av arbetslösheten inom väg- och ban som många förutspådde har inte inträffat. Vi var många som hade fruktat fler varsel. Men i stället har det varit oroväckande tyst. Det är trots allt ett bra tecken.

Text: Mats Wingborg
Foto: José Figueroa

Andra läser

Argentina

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Postnord

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.