Kraftig protest mot usla villkor inom MTR

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Anställda inom pendeltrafiken riktar hård kritik mot MTR. Vid ett möte i ABF-huset den 30 januari, där alla yrkesgrupper fanns med, antogs ett skarpt uttalande av ett hundratal anställda.
– Många mår dåligt och är upprörda, säger Rainer Andersson, aktiv i Pendelklubben.

Temat för mötet i ABF-huset var Nu får det vara nog. Det handlar om allt från förnedrande toalettpausregler till ökad stress, kränkningar av fackliga rättigheter och att företaget uppmuntrar angiveri och skvaller.

En konkret fråga handlar om MTR:s utropsrutiner. Utropen ska göras när tågen är i tid i syfte att passagerarna ska förstå att tågen går punktligt. Men, hävdar anställda, utropen ska göras även om tågen är upp till tre minuter försenade. Detta skapar missnöje hos resenärerna, något som förr eller senare går ut över de anställda.

Det var i december 2016 som MTR tog över ansvaret för drift och underhåll av Stockholms pendeltåg. Därefter har villkor och arbetsmiljö försämrats, menar många anställda.

Rainer Andersson

– Ilskan är stor. Ett bevis för det är att så många kom till mötet i ABF-huset, säger Rainer Andersson. Oavsett tidpunkt på dygnet arbetar drygt 20–25 procent av oss, medan andra sover eller är på väg att lägga sig. Därtill är det långt för många till ABF-huset då vi bor över hela länet.

Vid mötet i ABF-huset antogs ett uttalande riktat till Trafiknämnden i region Stockholm. En kopia skickades till MTR:s ledning. Ett nytt möte är planerat till den 4 mars, även det ska hållas i ABF-huset.

Initiativet till det första mötet togs av ett antal anställda. Det var alltså inte Pendelklubben som arrangerade mötet, trots att initiativtagarna är aktiva i klubben.

– En orsak var att vi ville nå alla yrkesgrupper och även de som inte är fackligt organiserade. Vid nästa möte i mars kommer däremot de fackliga organisationerna att vara formellt inbjudna.

Text: Mats Wingborg
Foto: Kasper Dudzik/SL

Andra läser

MTR Mälartåg
Nyheter

MTR Mälartåg tar över Mälardalstrafiken

I december 2020 vann MTR Mälartåg uppdraget att köra Mälartågstrafik och ansvara för fordons- och depåunderhåll. SJ och Arriva som bägge deltog i upphandlingen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. För att resenärer inte ska bli drabbade av den juridiska processen som pågår har Mälardalstrafik genomfört en direktupphandling med MTR Nordic för nuvarande tåglinjer. Det nya avtalet gäller under två år, men med en möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två år.

Hamnarbetarna inom HKCTU håller ett strejkmöte i april 2013
Utrikes

Den fackliga rörelsen i Hongkong tvingas att upphöra med sin verksamhet

Den dominerande fackliga organisationen i Hongkong, HKCTU, lägger ner sin kamp. Det formella beslutet om att avveckla organisationen togs den 3 oktober. Orsaken är den snabbt eskalerande repressionen riktad mot organisationen. Det är emellertid inte bara HKCTU som slutat med sina aktiviteter, utan även flera andra folkrörelser. Det har blivit alltför farligt att vara aktiv i det civila samhället i Hongkong.