Enligt Lars Karlsson har Trumps höjning av tulltarifferna fått många aktörer att skjuta upp investeringar. Det märks inom branschen väg- och ban. Ett annat tecken på oro är att företag som NCC, Peab och Skanska drar ner på de egna anställningarna och i stället ”lånar” in personal. Det kan betyda två olika saker. Dels att byggföretaget hyr in bemanningsanställda. Dels att man anlitar en underentreprenör.
Lars Karlsson menar att de anställda inte alltid förstår skillnaderna. Om ett byggföretag hyr in bemanning är det fortfarande byggföretaget som ska leda arbetet och stå för utrustning. Om en underleverantör anlitas är det underleverantören som leder arbetet och står för utrustning. De skilda formerna får också stor betydelse för den anställde.
– En bemanningsanställning är otrygg. Uppdraget kan när som helst avbrytas och det är inte säkert att bemanningsföretaget kan erbjuda något annat jobb. En fördel för den anställde är samtidigt att det finns avtal som ger en bra lön. För den som är anställd av en underleverantör finns en mer trygg anställning, men ofta är lönen och villkoren sämre än för de som är anställda direkt av de stora byggföretagen.
Enligt Lars Karlsson har ett stort problem blivit att byggföretag säger att ”inlåningen av arbetskraft” består av att man anlitat underleverantörer, men att det i själva verket snarare handlar om att man hyrt in bemanningsanställda, bland annat genom att det är byggföretaget som fortfarande leder arbetet.
– Det är ett sätt att slippa undan de regelverk som finns för bemanningsanställda. Inte sällan kan de anställda förlora upp till 3 000 kronor i månaden. Därtill blir både pension och avtalspension sämre.

Lars Karlsson (bilden) konstaterar att fackliga organisationer har drivit fram bra villkor för bemanningsanställda för att motverka att den sektorn blir alltför stor.
– Just därför blir det en form av fusk när det påstås att anställda arbetar för underleverantörer, men när de i realiteten borde vara bemanningsanställda.
I och med att det börjar råda allt större brist på arbetskraft har också allt fler byggföretag börjat ”låna” arbetskraft av varandra. Men ofta vet inte de anställda vad de har för rättigheter.
– Den anställde måste bli tillfrågad om det är okej att bli uthyrd till ett annat företag. Ingen är skyldig att ställa upp. Svårigheten är att det inte alltid finns fackligt förtroendevalda på mindre företag som kan bevaka de anställdas rättigheter.
Ytterligare en utmaning är att det är svårt för fackliga organisationer som Seko att kontrollera villkoren för de anställda om byggföretagen påstår att de anlitat en underleverantör. Då ska principen vara att kunden, det vill säga byggföretaget, inte ska lägga sig hur arbetet sköts.
– Det begränsar också våra möjligheter till insyn, även när det i realiteten handlar om ”dold bemanning”, det vill säga att de som utför jobbet egentligen borde kallas för bemanningsanställda.
Ytterst handlar upplägget med ”dold bemanning” om att byggföretagen vill pressa kostnaderna och slippa ta ansvaret för anställd personal.
– Men kravet från Seko är förstås att byggföretagen i större utsträckning borde anställa egen personal. Det skulle innebära en bättre transparens och ge de anställda ett tryggare skydd, avslutar Lars Karlsson.
Text: Mats Wingborg
Foto: Anna Ledin Wirén