Många bibliotek är stängda, teaterföreställningar ställs in, konserter senareläggs. Sportevenemangen blir färre och färre. I det här numret av Första Linjen tipsar vi om saker som faktiskt går att göra, utan onödiga kollektivtrafiksresor.
Teater, opera och musik online
Många kulturinstitutioner har lagt upp föreställningar och konserter som du annars måste vara på plats för att kunna uppleva. Har du aldrig tänkt tanken att gå på en konsert i Berwaldhallen? Eller på Kungliga Operan? Nu kan du lyssna och titta hemifrån, alldeles gratis. Dramaten visar flera föreställningar online, bland annat Utvandrarna med Rolf Lassgård och Stina Ekblad, Scener ur ett äktenskap med Livia Millhagen och Jonas Karlsson, eller Liv Strömquist tänker på dig.
På radion
Den 25 april nåddes vi av den tråkiga nyheten att författaren, dramatikern och regissören P.O. Enquist gått bort, 85 år gammal. Han lämnar efter sig en skattkammare av böcker, inte minst Musikanternas uttåg och Livläkarens besök. Även om biblioteken är stängda, och hans självbiografi Ett annat liv är slut hos förlagen, så går det ändå att ta del av boken, inläst av honom själv, på Sveriges Radio. Med västerbottnisk klang, givetvis.
Utbilda dig
Frances Tuuloskorpi, mångårig facklig aktivist och redaktör för bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen, har spelat in några youtube-filmer där hon på pedagogiskt vis berättar om till exempel Lagen om anställningsskydd, LAS. Själv skriver hon så här om filmerna:
”Därför har jag passat på i hemmasittandet att lägga upp en föreläsning om rättigheter i arbetslivet som finns i avtal och lagar. Jag riktar mig mest till personer som inte är så insatta (ännu). Det är inte en komplett eller formell kurs utan jag berättar om sånt som jag tycker är bra att veta. Plus en del egna kommentarer – diskutera gärna!”
Den första delen i serien, Hopsnackat, finns för övrigt som gratis ljudbok! Perfekt under promenaden eller i förarhytten på jobbet.
På SVT Play
SVT specialsänder alla Sveriges matcher från fotbolls-VM -94, bara en sån sak! När du får den här tidningen har sändningarna kanske hunnit försvinna, då de bara ligger uppe i ett par dagar, men det finns mycket annat att titta på. First Aid Kit tolkar Cohen på Dramaten, till exempel.
Himlens mörkrum – bilder ur arkivet, och föregångaren Himlens mörkrum, är två dokumentärer som måste ses. Fotografen Jean Hermanson tog fantastiska arbetsplatsbilder från 60-talets industrigolv, och hans fotoassistent Nils Petter Löfstedt far runt i landet för att idag hitta människorna på bilderna. Det blir många kära återseenden och historier från förr. Himlens mörkrum guldbaggenominerades när den kom 2017.
På SVT Play kan du också höra Per Olov Enquist intervjuas om kärlek, i programmet Babels bibliotek.
Här finns också filmen Sjöwall Wahlöö – berättelsen om ett brott, som handlar om hur böckerna om Martin Beck kom till. Maj Sjöwall var författare och skapade tillsammans med sin livskamrat Per Wahlöö denne banbrytande deckarfigur. Det blev tio kriminalromaner som också filmatiserats med bland annat Carl-Gustaf Lindstedt, Gösta Ekman och Peter Haber i huvudrollen. Maj Sjöwall gick bort 29 april 2020, 84 år gammal.
Dela med dig
Liksom spanska sjukan, månlandningen och fotbolls-VM 94 kommer även tiden vi nu upplever att gå till historien. Nordiska Museet har sedan 1872 samlat in berättelser och föremål, och är på så sätt en ovärderlig resurs för forskare. Nu kan du delta i Coronaviruset i Sverige – berätta för framtiden. På hemsidan fyller du i ett frågeformulär och kan klicka dig vidare på en karta till andra människors berättelser. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i museets samlingar.
För garnälskaren har Länsmuseet i Gävleborg tagit initiativet Coronafilten. Skicka in en stickad, virkad eller krokad ruta om 15×15 cm till museet, och skriv gärna också ned något om dig själv och dina tankar om tiden vi befinner oss i. Tanken är att filten ska visas på museet när den sytts ihop.
Länsmuseet Gävleborg, Box 746, 801 28 Gävle
Forska själv
På Kungliga Biblioteket finns i princip samtliga dagstidningar bevarade. Man skriver på hemsidan:
”Av upphovsrättsliga skäl är vanligtvis bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån. Den som vill läsa dagstidningar utkomna senare än 1904 har behövt besöka ett bibliotek som har anslutit sig till tjänsten. Under den rådande smittspridningen, som gör att många har svårt att ta sig till ett bibliotek, har ett tillfälligt avtal slutits för att öppna upp tjänsten.”
Nu kan du alltså sitta hemma och bläddra i gamla (och nyare) tidningar. Fest för släktforskaren eller nostalgikern som vill läsa om sin hembygd och ungdom!
Text: Linnea Garli
Foto: Magnus Liam Karlsson, Peter Knutson, Sony music/CC