Leif har inte körkort – fick sluta efter 40 år på posten

Leif Frölander har arbetat inom posten sedan 1982. Men nu är det slut. Den sista april lämnade han sitt jobb efter att ha blivit uppsagd.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Leif har haft många olika uppgifter inom posten. Han började jobba som brevbärare i Åkersberga den 18 oktober 1982. Sedan blev han gruppledare och produktionschef i Vallentuna. Sedan kom han tillbaka till Åkersberga. Där har han jobbat som arbetsledare vid utdelningskontoret under de senaste åtta åren. Under alla dessa år har Leif också varit medlem i Seko.

I samband med den stora omorganisation som ska genomföras inom Postnord blev chefer och arbetsledare uppsagda med uppmaning att söka motsvarande tjänster igen. Men för att få ett jobb krävs körkort.

Leif har haft näthinneavlossning och ser dåligt. Det gör att han inte har möjlighet att ta körkort. För Postnord var det grund för uppsägning.

Bland de anställda har Leif varit populär. När han blev uppsagd skickade de en protestlista till företaget. Men det blev över huvud taget ingen respons på protesten.

Nyligen fyllde Leif 60 år. Han hade hoppats kunna jobba några år till. Åtminstone till 64. Då hade pensionen blivit bättre.

– Det känns sisådär att behöva sluta. Jag hade också kunnat klara mina arbetsuppgifter utan körkort. Det är märkligt att kravet på körkort är viktigare än ett bra ledarskap.

Leif är samtidigt nöjd med den avtalsförsäkring som täcker en del av lönebortfallet. Fram till han fyller 65 får han en särskild ersättning. Sedan är det snart dags för den allmänna pensionen. Han har också lite besparingar som kan komma till användning.

– Men det blir inte helt enkelt att hitta ett nytt jobb. Försäkringspengarna försvinner om jag får en annan inkomst. Det betyder att jag måste tjäna mer än tidigare för att det ska löna sig att ta ett nytt jobb, och jag har haft en månadslön på 27 000 kronor. 

Pensionen innebär att Leif får mer tid över och det kommer ta ytterligare fyra år innan hans hustru också går i pension. 

– Jag har tänkt att återuppta mitt engagemang som fotbollstränare och kanske börja spela bordtennis igen. Det är viktigt att hålla i gång fysiskt. Sedan ska jag försöka träffa barnbarnen mer och städa och baka. Kanske kan det också bli en del resor också. I den mån jag har råd, säger Leif.

Foto: Postnord

Andra läser

Debatt

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.