I avtalsrörelsen 2017 tog Seko initiativ till en form av försäkring för förare som inte längre kan fortsätta med sina arbetsuppgifter på grund av hälsan. Frågan lyftes i partsförhandlingar tillsammans med fackförbundet SRAT, Sveriges Ingenjörer och arbetsgivarorganisationen Almega. Fackförbundet ST valde att inte delta. Samarbetet går under namnet ”Loss of license”.
Upplägget blev att de anställda avstått en liten del av löneutrymmet för att bygga upp ett kapital i en stiftelse till skydd för anställda som förlorar sina licenser. Nu finns en tillräcklig volym för att Loss of license kunna sjösättas. Från och med september ska det bli möjligt för anställda att söka ekonomiskt stöd. Kassör i stiftelsen är Nina Sagulin, som också är förtroendevald i Seko Lok på Pendeln i Stockholm.
– Alla anställda som är medlemmar i Seko, SRAT eller Sveriges Ingenjörer har möjlighet att söka pengar från fonden om de förlorar sin rätt att utöva yrket på grund av hälsoskäl. Det går att få pengar från stiftelsen i upp till ett år och tanken är att stödet ska motsvara den tidigare månadslönen, säger Nina Sagulin.
Samtidigt understryker Nina Sagulin att det första alternativet är att arbetsgivaren ordnar andra arbetsuppgifter i en omplaceringsutredning. Tanken med ersättning från stiftelsen är att man ska ha tid på sig att till exempel utbilda sig till annat yrke utan att tappa inkomsten.
– Det är först om det inte är möjligt som stiftelsen kommer in i bilden.
Det har tagit tid att bygga upp kapitalet i stiftelsen och få alla regler på plats. En fråga som krävde djuplodande granskningar och noggranna skrivningar var kopplingen mellan Loss of license och a-kassa.
– Väldigt avgörande var att stöd från stiftelsen inte skulle innebära att personen vid arbetslöshet inte skulle få rätt till a-kassa, men nu har vi formulerat regler som gör att frågan är löst.
Systemet med Loss of license kan beskrivas som en form av försäkring som skapar ökat trygghet åt förare i spårtrafiken, men även för andra yrkesgrupper som är beroende av en yrkeslicensen och som omfattas av skyddet.
– Ja, det är absolut en facklig framgång att vi nu har fått systemet på plats, säger Nina Sagulin.
Text: Mats Wingborg
Foto: SJ