Mina drömmars stad

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Har du klurat på någon höstaktivitet som kan vara rolig att ta itu med? Inte? Nåväl, även om högsommaren redan tycks vara här, semesterperioderna inte ens har börjat och höstmörkret känns avlägset så skadar det inte att planera lite framåt – särskilt inte om du skulle vilja gå ner i arbetstid men din chef verkar tycka att det är omöjligt.

I höst håller Långholmens Folkhögskola kursen Mina drömmars stad – Sveriges och Stockholms ekonomiska historia sedd genom skönlitteratur, 1750–1914. Genom att tillsammans läsa och diskutera skönlitteratur, ges kursdeltagarna möjlighet att bättre förstå hur politiska beslut och ekonomiska/sociala skeenden påverkat människors vardag och liv. Parallellt med de skönlitterära verken ingår ekonomisk-historiska texter och föreläsningar.

Peter Davidsson, rektor på Långholmens Folkhögskola, berättar att det är första gången man håller den här kursen, och om upplägget där deltagarna med hjälp av skönlitteratur ska diskutera ekonomisk historia och samhällsförändringar. Stort fokus kommer att vara på Per Anders Fogelströms stad-serie, och framför allt de första romanerna – Mina drömmars stad (1960) och Barn av sin stad (1962). Kurslärare är Daniel Berg, doktor i ekonomisk historia. Han kommer på träffarna att berätta om de tider som ska diskuteras, och läsningen kommer också att varvas med mindre skrivuppgifter.

Texterna är på svenska och det som krävs av dig är att du vill läsa romaner, sätta in dem i ett historiskt/politiskt sammanhang, och diskutera dem tillsammans med andra. Detta sker på 14 gruppträffar som rör sig kronologiskt framåt genom tiden, från den agrara omvandlingen via industrialiseringen, ekonomiska kriser och motsättningar mellan grupper till det sista temat – Stockholm.

Kurs: Mina drömmars stad

Sista ansökningsdag: 10 augusti
Kurslängd: 1 termin (14 tillfällen), måndagar kl 13–18
Kursstart och avslut: 3 september–10 december
Studietakt: kvartsfart, 25%
Avgift för studiematerial: 800 kr
Mer info: www.langholmens.fhsk.se

Text: Linnea Garli
Foto: Stockholmskällan (Fredsdemonstration i Stockholm under början av 1900-talet, på platsen där köpcentrumet Fältöversten senare byggdes.)

Andra läser

lokförare

”Loss of license” är nu på plats

För att få köra tåg inom spårtrafiken krävs att man är säkerhetsklassificerad och har licens, men en utbildad och godkänd förare kan råka ut för en olycka eller få en sjukdom som gör att licensen ryker. Då är det inte länge möjligt att arbeta som förare och det finns en risk att jobbet går förlorat.

Telekom

”Förlorade jobben för att de ansågs vara en säkerhetsrisk”

Under de tre senaste månaderna har tre Seko-medlemmar som arbetat inom Telekom i Stockholmsregionen blivit av med sina jobb efter att arbetsgivaren gjort säkerhetsbedömningar.
– Rättsosäkerheten är stor, säger Karolina Hansen, ombudsman på Seko Stockholm inom Telekom och Energi.