Mina drömmars stad

Posted · Add Comment

Har du klurat på någon höstaktivitet som kan vara rolig att ta itu med? Inte? Nåväl, även om högsommaren redan tycks vara här, semesterperioderna inte ens har börjat och höstmörkret känns avlägset så skadar det inte att planera lite framåt – särskilt inte om du skulle vilja gå ner i arbetstid men din chef verkar tycka att det är omöjligt.

I höst håller Långholmens Folkhögskola kursen Mina drömmars stad – Sveriges och Stockholms ekonomiska historia sedd genom skönlitteratur, 1750–1914. Genom att tillsammans läsa och diskutera skönlitteratur, ges kursdeltagarna möjlighet att bättre förstå hur politiska beslut och ekonomiska/sociala skeenden påverkat människors vardag och liv. Parallellt med de skönlitterära verken ingår ekonomisk-historiska texter och föreläsningar.

Peter Davidsson, rektor på Långholmens Folkhögskola, berättar att det är första gången man håller den här kursen, och om upplägget där deltagarna med hjälp av skönlitteratur ska diskutera ekonomisk historia och samhällsförändringar. Stort fokus kommer att vara på Per Anders Fogelströms stad-serie, och framför allt de första romanerna – Mina drömmars stad (1960) och Barn av sin stad (1962). Kurslärare är Daniel Berg, doktor i ekonomisk historia. Han kommer på träffarna att berätta om de tider som ska diskuteras, och läsningen kommer också att varvas med mindre skrivuppgifter.

Texterna är på svenska och det som krävs av dig är att du vill läsa romaner, sätta in dem i ett historiskt/politiskt sammanhang, och diskutera dem tillsammans med andra. Detta sker på 14 gruppträffar som rör sig kronologiskt framåt genom tiden, från den agrara omvandlingen via industrialiseringen, ekonomiska kriser och motsättningar mellan grupper till det sista temat – Stockholm.

Kurs: Mina drömmars stad

Sista ansökningsdag: 10 augusti
Kurslängd: 1 termin (14 tillfällen), måndagar kl 13–18
Kursstart och avslut: 3 september–10 december
Studietakt: kvartsfart, 25%
Avgift för studiematerial: 800 kr
Mer info: www.langholmens.fhsk.se

Text: Linnea Garli
Foto: Stockholmskällan (Fredsdemonstration i Stockholm under början av 1900-talet, på platsen där köpcentrumet Fältöversten senare byggdes.)

 
Bra att veta om studieledighet

Enligt studieledighetslagen har du rätt att få ledigt för studier, och om du söker denna ledighet minst sex månader i förväg så kan arbetsgivaren i princip inte neka dig. Detta gäller på heltid såväl som för deltidsstudier, och studierna behöver inte ha koppling till arbetet.

Du kan alltså till exempel söka tjänstledigt 25 % för att gå en högskolekurs i matte på kvartsfart och distans en termin. Eller för den delen söka 100 % ledigt ett helt läsår för att studera teater på folkhögskola. Eller du kanske vill gå en språkkurs en kväll i veckan?
Söker du senare än sex månader i förväg kan arbetsgivaren skjuta upp din ledighet, så det kan vara smart att vara ute i god tid om du har planer på att förkovra dig.

Det finns också arbetsgivare som tar hand om sina anställdas välmående tillräckligt väl för att inte vara knussliga med exakta tidsgränser, så även om sexmånadersgränsen passerats kan det vara värt att chansa!

Du kanske inte alls har planer på att gå ner i arbetstid men ändå vill gå en kurs? Ja då är det såklart bara att anmäla sig (och hoppas att arbetsgivaren vill hjälpa till att anpassa ditt schema ifall det behövs).

Foto: Wikipedia commons
Långholmens Folkhögskola

Långholmens Folkhögskola flyttade sommaren 2017 från just Långholmens gamla fängelsedel till Marabouparken i Sundbyberg. Från början riktade sig utbildningarna endast till kvinnor, men numera står det fritt för vem som helst att söka. Huvudman för skolan är LO-distriktet i Stockholms län, och arbetarrörelsens värderingar ligger till grund för arbetet.

På skolan kan du bland annat läsa upp gymnasiekompetensen eller få grundläggande behörighet för högskolestudier, gå en sommarkurs i täljning, bli bättre på svenska, ta en helgkurs i måleri eller lära dig odla i stadsmiljö. Kurserna har stort fokus på jämställdhet, likabehandling och integration.

Läs mer på langholmens.fhsk.se