Regeringen vill ändra SiS i grunden

Regeringen vill genomföra radikala förändringar av Statens institutionsstyrelse (SiS). En utredare har fått i uppgift att göra om verksamheten i grunden.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ungdomar i åldern 15–17 år som döms för grova brott får avtjäna sitt straff på SiS-hem. Därutöver finns SiS-hem för personer med psykosociala problem och missbruk.

Tidöpartierna förklarar nu att de vill göra om myndigheten helt och hållet och dela upp SiS olika verksamheter. Enligt socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (bilden) har SiS haft många och stora problem. Däribland våld och gängrekrytering. 

En fråga som dyker upp i och med regeringens förslag är om problemen med SiS beror på organisationen — eller om verksamheten har fått för små resurser.

Andra läser

Argentina

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Postnord

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.