Sätt stopp för Tidöpartiernas förslag om försämrad a-kassa!

Det finns många anledningar till att människor blir arbetslösa och behöver ersättning från a-kassan. Därför måste den vara pålitlig och möjlig att leva på.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Det är inte särskilt fett att vara arbetslös eller sjukskriven i Sverige idag. Den som tror eller ens antyder det borde kanske få testa själv. Vore inte det en bra idé: vi inför en obligatorisk period som arbetslös eller sjukskriven för alla som innehar ett högre politiskt uppdrag! 

Det finns tusen olika anledningar till att människor blir arbetslösa och behöver ersättning från a-kassan. Därför måste den vara pålitlig och möjlig att leva på. Det är en försäkring som de flesta av oss har betalat in stora summor till under de år som vi har arbetat. Att behöva använda sin försäkring är inte något att skämmas för. Den ska fungera som en livlina under tiden vi tar oss tillbaka in på arbetsmarknaden och det kan ta olika lång tid. Ibland blir människor av med sina arbeten och för både deras och hela samhälles skull är det bästa att de inte behöver lämna hus och hem i panik när det händer. 

Att som den borgerliga regeringen och Sverigedemokraterna hävda att den nya (föreslagna) reformerade a-kassan kommer att vara bättre är verkligen en sanning med modifikation. Det sker en höjning av högstanivån och enligt förslaget ska det krävas kortare tid för att kvalificera sig. Men de som tjänar sämre och de som är långtidsarbetslösa kommer att drabbas. För dem blir försämringarna drastiska. Den föreslagna nedtrappningen av ersättningen efter 100 respektive 200 dagar kommer vara oerhört kännbar och skapa en stor otrygghet bland arbetare. De allra flesta får visserligen ett nytt jobb de första 100–200 dagarna, men det gör knappast förslaget bättre. Försämringen av a-kassan slår till redan efter 100 dagar och ju längre en person är arbetslös desto tuffare blir det. Det är särskilt obarmhärtigt i ett läge när det finns fler arbetslösa än lediga jobb. 

Detta så kallade incitament för att få människor att vilja börja arbeta igen är förmodligen helt verkningslöst. Den som inte har ett arbete vill så snabbt som möjligt komma tillbaka in på arbetsmarknaden igen. Det handlar inte bara om att få en lön att leva på. Det handlar också om att vilja ingå i ett sammanhang där vi har kollegor och arbetsuppgifter. Det är symboliskt viktigt för den sittande högerregeringen och Sverigedemokraterna att markera mot arbetslösa och driva vad de själva kallar för arbetslinjen, men det är grundlöst att tro att människor snabbare hittar ett arbete genom att skära ner i a-kassan. 

Givet att de som förlorar på det nya förslaget är de som redan nu har den sämsta ställningen på arbetsmarknaden kan ju slutsatsen bli att de är värda att offras för att ge något bättre till de som tjänar lite mer och har en säkrare position idag. Eller att det är en medveten förskjutning och en del av strategin att stärka arbetsgivarnas/-köparnas position gentemot arbetstagarna på arbetsmarknaden. 

Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm

Andra läser

Utrikes

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Nyheter

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.