Fyra Seko-medlemmar ställde ut konstverk vid Runö Vintersalong 2019, Ingela Björke, Carmen Rico-Blomstrand, Linnea Garli och John Falkman. Samtliga av dessa fyra är hemmahörande i Stockholm, och därigenom dominerade Seko bland de totalt 68 verken. Den årliga utställningen är öppen för medlemmar i LO-förbund i hela Sverige.
Ingela Björkes målning föreställer en skir och grön skogsdunge. Hon säger att det är en vårtavla och att hon vill utrycka ”hopp”. Hon har börjat måla efter att hon gick en kurs i oljemålning 2012. Ingela Björke jobbar vid posten i Täby och har tidigare varit väldigt aktiv i Seko.
Carmen Rico-Blomstrand ställde ut två konstverk. Ett applikationsbroderi med stjälkstygn, franska knutar och ryaknutar och ett fritt broderi med blandade stygn på räknelinne. Det första verket är en textil ikon, en tolkning av Strängnäs stadsvapen, med texten Pax voboscum (Frid vare med er).
– Jag blev fascinerad av ikoner, det behöver man inte vara troende för att bli. Det ledde till att jag gick kurser i ikonmålning, men på senare tid har jag gått över till att göra textila konstverk, säger Carmen Rico-Blomstrand.
Carmen Rico-Blomstrand arbetar i tunnelbana efter röda linjen, ofta i Axelsberg, Liljeholmen eller Aspudden. Hon har länge varit aktiv i Seko.
Även Linnea Garli hade med två verk vid utställningen (målningar, akryl på pannå). Den ena föreställer en mäktig röd industri- eller gruvbyggnad i ett öde landskap. Den andra två ljushåriga flickor som leker med små figurer och små industrihus. I bakgrunden syns träd och en ljus tegelvägg och mellan flickorna finns en djup grop. Den ena flickan sitter precis vid kanten. Målningen kan tolkas realistiskt, men också symboliskt och ödesmättat, som lugnet före en katastrof eller kanske som ett förkastande av rådande maktstrukturer (verket på den öde gruvbyggnaden heter också Förkastning) Linnea Garli är lokförare och har flera uppdrag inom Seko Stockholm.
John Falkman, till sist, ställde ut med två målningar (spray respektive spray och akryl). Han håller på med Street art, porträtt, illustrationer, calligraffiti och skulptur. Det ena verket föreställer den amerikanska rapparen och hiphopartisten Guru. Han dog 2010, men John Falkman träffade honom i Stockholm i samband med en spelning. John Falkman är tågförare i tunnelbanan.
Elisabet Schildt, anställd vid Runö folkhögskola och ansvarig för utställningen berättar att 2019-års vårsalong är den sjätte i raden av utställningar.
– I princip får alla som anmäler sig vara med och ställa ut konstverk och delta vid vernissagen. Sedan kan det hända att alla inte får ha med hur många konstverk som helst. Det är inte heller säkert att man får vara med igen om man ställt ut konstverk föregående år.
Alla medverkande från Seko Stockholm hade fått information om möjligheten att ställa ut på Vintersalongen antingen genom Seko-tidningen eller genom Första Linjen.
Sedan starten har det kontinuerligt varit ett omkring 40-tal LO-medlemmar som ställt ut konstverk. Antalet har varit ungefär detsamma varje år.
Runö folkhögskola har också en egen konstsamling. Det handlar om en stor samling med över 700 verk. Däribland finns Sven X:et Erixson, Albin Amelin och Elias Eriksson representerade.
– Jag ordnar återkommande konstvandringar för kursdeltagare här på skolan, säger Elisabet Schildt.
Text & foto: Mats Wingborg