Karin Åkersten ordförande Seko Stockholm

Snart börjar valåret!

December är här, och med det årets alla listor och sammanställningar. Det kan handla om allt från årets bästa filmer, vilka låtar du lyssnat på flest gånger eller nyhetskrönikor. Vissa listor har mer deppiga teman. En sådan är listan över vilka yrkesgrupper som under året haft högst andel sjukskrivningar kopplat till covid. År 2021 toppas listan av yrkesförare/transportarbetare, tätt följda av vårdpersonal och anställda i skola/förskola.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Jag tror inte vi ska påstå att pandemin varit enkel för någon. Det har varit isolering och ensamhet, hög belastning på människor och hela vårt samhälle. Jag vill på inget vis bagatellisera situationen för någon, vare sig den suttit hemma eller gått till jobbet, men siffrorna talar för sig själva. De som i högst grad sjukskrivit sig är de som behövt åka hemifrån till en fysisk arbetsplats.

I siffrorna finns sjukskrivningar då covid-test visat positiva så väl som negativa resultat, men också de som inte riskerat att smitta andra. Många har gått till sina arbeten trots en stor rädsla för att själva bli sjuka eller för att ta hem smitta till en anhörig i riskgrupp.

De har inte haft något annat val än att gå till jobbet. Många har också blivit sjuka. En del med en lång väg tillbaka till arbetet efter sjukskrivning, med rehab och kanske men för livet. En del av våra kamrater kommer inte tillbaka.

För mig är det här mitt avstamp inför nästa års valrörelse. Människor som går till arbetet och utför jobbet när de är friska ska inte ha några karensdagar. De ska inte behöva betala extra av sin sjuklön för att de inte kan välja att arbeta hemifrån. Förskolepersonal, undersköterskor, bussförare, vägarbetare, brevbärare. Alla de som åker och arbetar i kollektivtrafiken och trängs i trånga fikarum. Våra medlemmar ska inte behöva oroa sig för sin ekonomi om de är sjuka eller långtidssjukskrivna.

I januari kommer vi ha en konferens för våra klubbar där vi startar igång vår egen valrörelse. Jag är väldigt taggad på att få höra från de förtroendevalda vilka frågor de tycker är viktigast att vi driver på inför valet. Vilken fråga är viktigast i din bransch? Prata med de förtroendevalda på ditt jobb eller hör av dig till oss på Seko Stockholm. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Hiss. Att Seko fick LO-kongressen att ta beslut om att tänderna tillhör kroppen och att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet.

Diss. Att karensavdraget återinfördes. Ja, nu har regeringen temporärt slopat karensavdraget igen på grund av ökad smittspridning, men det bör förstås tas bort permanent.

Text: Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm

Andra läser

Utrikes

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Nyheter

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.