Svar på kritiken av organisationsutredningen

Många i Seko Stockholm är oroade över förslagen till organisationsförändringar inom Seko. Oron handlar om flera saker, men två kritiska förhållningssätt återkommer särskilt ofta: stöd till klubbarna och regionens viktiga roll för påverkan.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

För det första, att branschorganisationerna kommer att variera i styrka och att det kommer bli svårt för vissa av dem att ge tillräckligt stöd till klubbarna. 

För det andra, att Seko Stockholms verksamhet, med bland annat stora höstmöten och vårmöten och gemensamma kampanjer, kommer att monteras ner och att det därigenom blir svårare att påverka politiker och arbetarrörelse på regionalnivå.

Hur ser de som har suttit i utredningen på de här farhågorna? Och vad anser förbundets ledning? 

Niclas Olofsson har ingått i den arbetsgrupp som tagit fram utredningen. Han säger att han har förståelse för att medlemmar kan bli oroliga, men menar att branscherna kommer att kunna stötta klubbarna bättre än regionerna. Han betonar också att Sekos nuvarande organisationsstruktur är ogenomtränglig, bland annat med nationella klubbar som sträcker sig över regionerna.

– Vi måste utgå från medlemmarnas perspektiv. De är mest intresserade av vad som sker på den egna arbetsplatsen och i den egna branschen. 

Niclas Olofsson anser att detta överensstämmer med erfarenheterna från den bransch där han själv arbetar, det vill säga energi.

– Det är en fördel att samla dem som har någorlunda likartade villkor och problem. 

Läs mer:
Förslaget till organisationsförändringar: Seko Stockholm skulle krympa ihop

Niclas Olofsson är inte heller orolig för att det opinionsarbete som idag bedrivs på regional nivå kommer att försvinna.

– Jag tror att starkare branschorganisationer kommer att kunna driva kampanjer och utöva påtryckningar, exempelvis i frågor som rör upphandlingar.

Men kan det inte vara en poäng att ibland möta andra medlemmar som tillhör andra branscher? Kan inte det vidga perspektiven?

Niclas Olofsson svarar att regionerna inte kommer att försvinna. De ska bland annat fortsätta att ansvara för utbildning och facklig-politisk samverkan.

Läs mer:
Ett starkt Seko – viktigare än någonsin

– Inte minst genom att delta i utbildningar kommer det att finnas möjlighet att träffa medlemmar från andra branscher.

Johan Lindholm (bilden), vice ordförande i Seko, vill inte föregå den demokratiska beslutsprocessen och inte kommentera detaljerna i förslaget. Däremot understryker Johan Lindholm att processen varit ytterst demokratisk.

– Först och främst tycker jag att det är viktigt att understryka att den arbetsgrupp bestående av förtroendevalda som diskuterat och arbetat fram ett förslag till förbundsstyrelsen har haft en bred förankring i organisationen. Jag tycker dessutom att man ska vara ärlig och säga att alla i detta arbete har varit konstruktiva och kompromissat för att hitta lösningar för att dels leverera på den förra kongressens beslut, dels för att bygga en organisation där medlemmarna blir företrädda så bra som möjligt. För hela grunden med organisationsutredningen är att göra det bättre för våra medlemmar. Sen är det upp till kongressen att demokratiskt besluta om det ska genomföras eller ej.

Text: Mats Wingborg
Foto: Anna Ledin Wirén

Andra läser

Svar på kritiken av organisationsutredningen

Många i Seko Stockholm är oroade över förslagen till organisationsförändringar inom Seko. Oron handlar om flera saker, men två kritiska förhållningssätt återkommer särskilt ofta: stöd till klubbarna och regionens viktiga roll för påverkan.