Telia stoppar övervakning av anställda efter fackligt missnöje

Telias planer på att använda en programvara som spelar in de anställdas skärmar blir inte verklighet. Företaget lyssnade på den fackliga kritiken.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Det var Aftonbladet som först avslöjade att Telia tänkte introducera så kallad ”screen recording” för sina anställda. Det innebär att allt som sker på skärmen spelas in och i efterhand kan kontrolleras av cheferna. Aftonbladet beskrev förslaget som en del av övervakningssamhället och drog paralleller till Astra Zeneca som samlat in information om vilka webbplatser de anställda gick in på. För Telias del var tanken att den nya tekniken framför allt skulle användas för att spara information om kundservicepersonalens klick och tangentbordsinmatningar.

– Förslaget väckte stor uppståndelse och har skapat stor oro bland de fackliga medlemmarna, inte minst i Stockholm även om kundtjänsten sitter på andra orter, säger Pär Axelsson (bilden), ordförande i Sekos fackklubb på Telia Stockholm och vice ordförande i sektion norra (från Stockholm och uppåt) i Sekos företagsklubb inom Telia.

Pär Axelsson berättar att Telia hävdat att syftet inte var att kontrollera enskilda individer, utan för att få fram underlag för att kunna utveckla arbetsprocesserna inom företaget.

– Men det är onödigt att använda en metod som skapar frustration bland de anställda. De finns andra verktyg som man kan använda om man vill finslipa processerna. En möjlighet är att chefer sitter med och lyssnar på de anställdas kundsamtal. En annan är att involvera de anställda i diskussionen om hur processerna ska kunna förbättras. Vår inställning var att inspelning av samtal är en onödig åtgärd om ambitionen är att förbättra arbetet.

I diskussionerna med företagsledningen menade facket att förslaget borde stoppas. Det betyder att fackklubben har fått gehör för sina åsikter.

– Det är positivt att företaget tar de fackliga rösterna på allvar, säger Pär Axelsson.

Text: Mats Wingborg
Foto: Anna Ledin Wirén

Andra läser

Debatt

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.