Tips på fem fotoutställningar

Första Linjen tipsar om fotoutställningar att se.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Avtryckaren – 150 år av polisfotografi

Utställningen skildrar hur polisen använt kameran i brottsutredningar. I utställningen ingår över 600 polisfotografier. Särskilt många bilder är kopplade till Ryssligan på 1910-talet, Salaligan på 1930-talet och Norrmalmstorgsdramat 1973.

Polismuseet, Museivägen 7 (bredvid Tekniska museet). Utställningen visas tills vidare.

Häremellan rummen

Höstens grupputställning på Marabouparken konsthall tar sin utgångspunkt i mötet mellan text och bild. Utställningen väljer att fokusera på verk som genom sin konstnärliga metod öppnar upp för en fruktbar osäkerhet eller dubbeltydighet, verk som tvingar oss att läsa av dem simultant genom olika språk eller med en dubbel blick. Bland de konstnärer som presenteras finns bland annat den amerikanska fotografen Duane Michals och den svenska Carl-Erik Ström. Svenska Lotta Lotass framträder med två filmverk.

Marabouparken, Lövströms-vägen 8, Sundbyberg. Pågår till 28 januari 2024.

Stockholms pärlor

Utställning om punkens framväxt. Några centrala nyckelord är Förorten, Alienation, Explosion, Ebba Grön, Tant strul och Grisen skriker.

Stadsmuseet. Pågår till 25 augusti 2024.

Denise Grünstein, Grünstein 7.

Denise Grünstein – Eftermäle

En minnesutställning med bilder av ikonen Denise Grünstein som avled 2023. Hon var inte bara fotograf, utan en mångfacetterad konstnär som arbetade med gränssnitt mellan olika konstnärliga medier. Här finns allt från porträttbilder, till mode och inredning.

Artipelag, Artipelagstigen 1, Värmdö. Pågår till 7 januari, 2024.

Jens Assur, Privat natur

Jens Assur är en av Sveriges mest framstående fotografer och filmare som genom sina verk väcker samhällsdebatt och engagemang. I utställningen ryms djupt existentiella frågeställningar, men också brännande samtidsfrågor som rör privatisering, allemansrätt och exploatering i vildmarksturismens spår.

Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60. Pågår till 7 januari 2024.

 Foto: Jens Assur

Andra läser

Debatt

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.