Tre reportageböcker att läsa i hängmattan

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Stormvarning från Kina

Gunnar Lindstedt. Natur och Kultur, 2023.

En svart Volkswagen Magotan kör i hög fart in på universitetsområdet vid Hebeiuniversitetet i Baoding. Den manlige studenten som sitter vid ratten kör först på flera personer, varav en dör. Sedan stannar han, stiger ur bilen och deklarerar högt: ”min pappa är Gang Li”. Då vågar ingen ingripa. Gang Li är en partipamp och sådana står utanför lag och rätt. Efter händelsen blev uttrycket ”min pappa är Gang Li” ett ironiskt, men talande skämt i folkmun. Detta är en av många uppseendeväckande historier som journalisten Gunnar Lindstedt berättar i sin senaste reportagebok. Mycket läsvärd. Mycket välskriven.

När ingen lyssnar

Diamant Salihu. Mondial, 2023.

En osannolik kedja av händelser leder till att spelplanen för den organiserade brottsligheten skakas i sina grundvalar. Det handlar om att den krypterade tjänsten Encrochat knäcks och att polisen i realtid kan följa kommunikationen mellan drogkurirer, gängledare och tonåringar som ska utförda beställda mord. Ett namn spelar en särskild roll: Den kurdiska räven. Diamant Salihu har tidigare skrivit den uppmärksammade boken Tills alla dör. Detta är uppföljaren.

Brasilien – Vad var det som hände?

Lennart Kjörling. Carlssons, 2023.

I Brasilien finns åtta miljoner hembiträden, i landet kallade för ”empregada”. Länge täcktes denna grupp inte av arbetsmarknadslagstiftningen och de saknade fackliga rättigheter. De fick ingen a-kassa och hade heller inte något arbetsskydd. Under president Lulas tid som president i början av 2000-talet drevs en ny lagstiftning igenom som gav hembiträdena rättigheter. För många medelklassfamiljer blev det en chock, skriver författaren Lennart Kjörling. De blev plötsligt betydligt dyrare att anlita ett hembiträde. Om detta och mycket annat handlar Kjörlings bok om Brasilien. Boken sträcker sig fram till nutid. I dag är Lula åter president i Brasilien. Kjörling diskuterar vad det kan komma att innebära.

Text: Linnea Garli, lokförare och förtroendevald i Seko Stockholm

Andra läser

Vård

”Så försöker vi bryta rekryteringen till kriminella gäng”

– För att vända utvecklingen med gängkriminaliteten behövs mer resurser till skolan och fler jobb åt unga. Idag är alltför många vägar stängda eller saknas helt, säger Camila Salazar Atías, senior specialist på destruktiva subkulturer anställd av Fryshuset i Stockholm.