Tusentals järnvägsarbetare strejkar i Frankrike

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Jonathan Seigneur, arbetar med att rusta upp järnvägsnätet i Frankrike. Men för närvarande står arbetet stilla. Seigneur och tusentals andra arbetare strejkar.
– President Macron har fel, helt fel, säger Seigneur.

Seigneur säger att han har dåligt betalt, men att han hittills åtminstone har haft en fast anställning. Nu är den tryggheten hotad.

Det som nu upprör Seigneur är att Macron föreslagit att det statliga järnvägsbolaget SNCF ska ombildats till ett statligt aktiebolag som ett första steg för att bryta upp det statliga monopolet. En omedelbar effekt skulle bli att många av de anställdas förmåner slopades. Reformerna skulle leda till att det både blev lättare att säga upp personal och att fler skulle få otrygga anställningar. En kärnpunkt i reformförslaget är att Macron vill ha bort den form av anställning som i princip garanterar att jobbet fortsätter livet ut, om inte arbetstagaren gravt missköter sig eller om verksamheten läggs ner.

– Han vill införa ett amerikanskt system där arbetstagare snabbt kan slängas ut. Där arbetstagare snabbt måste vara beredda på att stuva in familjen i bilen och flytta någon annanstans.

Seigneur tillägger att allt fler franska politiker talar om en trygg anställning som ett privilegium.

– Men om det är ett privilegium, då vill jag att alla fransmän ska ha det. Inte bara den samhälleliga eliten.

Ett av Macrons argument är att så många andra jobb i samhället redan är otrygga, därför är det orättvist när de trygga jobben får finnas kvar inom några få sektorer. Det argumentet ger Seigneur inte mycket för.

– Politiken borde vara den omvända. Att öka tryggheten även inom andra branscher.

I bakgrunden har också EU drivit på och understött Macrons reformer. Framför allt kräver EU att den franska järnvägen ska öppnas upp och utsättas för större konkurrens, det vill säga att en större del av verksamheten ska privatiseras. I kölvattnet skulle också mer ”flexibla” och otrygga jobb införas.

Seigneur är inte ensam om att protestera. Flera fackförbund i landet har gått ut i konflikt mot de nya lagförslagen. Under några dagar stod två tredjedelar av de franska höghastighetstågen stilla på grund av konflikter.

I staden Clichy gick det våldsammare till. Där stormade fackligt aktiva högkvarteret för järnvägsbolaget SNCF och satte upp röda fackföreningsfanor på taket.

Vad händer då om Macron ändå driver igenom sina förslag. Vad kommer Seigneur att göra. Han skrattar och svarar ironiskt:

– Då skaffar jag mig ett annat jobb. Kanske blir jag taxichaufför hos Über.

Fotnot: Texten bygger på en längre artikel publicerad av tidningen 680 News.

Foto: François Pacaud/CC

Fakta. Stora demonstrationer mot Macron

Den 5 maj demonstrerade 160 000 personer i Paris mot Macrons politik. Protesterna handlade om den försämrade tryggheten för anställda inom järnvägen, men också om Macrons skattepolitik som främst gynnat höginkomsttagare och mot den alltmer restriktiva flyktingpolitiken. Manifestationen kallades, en smula ironiskt, för ”Fest Macron”.

Andra läser

Nyheter

”Därför har vi rätt i striden om tågvärdarna”

Rainer Andersson, ordförande i Seko Pendelklubben, är en frontfigur i kampen för att tågvärdarna på pendeltågen ska behållas. Det är också en stor fråga i valet, eftersom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävdar att tågvärdarna ska behållas medan den styrande majoriteten i Regionen, det vill säga M-L-KD-C-MP, har godkänt att de ska tas bort. Första Linjen ställer frågor till Rainer Andersson för att komma under ytan och förstå hur resonemangen går.

Krönika

Stefan Pagliarini: Marknaden – vår tids religion

Det råder i dagens Sverige en närmast religiös övertro på marknaden. Istället för att driva verksamheten själva hyr stat, kommun och landsting ut den till mer eller mindre seriösa aktörer vars enda syfte är att fylla den egna kassakistan.