– Konflikten grundar sig att det blivit extremt dyrt för vanligt folk i Chile. Stora delar av befolkningen har tryckts ner ekonomiskt. Inte bara arbetarklassen utan också stora delar av medelklassen är drabbad. Avgifterna på det mesta har skjutit i höjden, från sjukvården till att parkera bilen, säger Victor Cruces, aktiv i Pendelklubben.
Enligt Victor Cruces har missnöjet eskalerat på grund av de allt djupare klassklyftorna. Samtidigt som många har fått det sämre har den ekonomiska eliten berikat sig.
– De konkreta protesterna handlar om många saker, som pensioner, avgifterna i kollektivtrafiken, vården och utbildningen.
Läs mer:
Chile: Regeringen lovar facket sociala reformer, men har istället ökat repressionen
Det typiska för protesterna är att de har formerat sig utanför de etablerade partierna och i huvudsak utanför de fackliga organisationerna, även om vissa förbund och lokala fackföreningar varit involverade.
– De drivande är andra och nya rörelser, inte minst är många studenter aktiva.
Läs mer:
Gerardo Berrios: ”Den nyliberala politiken har skapat klassklyftor”
Polisen har med brutala medel slagit ner demonstrationer, men det har även förekommit våld från demonstranter.
– Våldet har ökat överhuvudtaget i samhället. Däribland har supporterklubbarna till fotbollslag blivit allt mer våldsamma. Det har till och med hänt att matcher har fått ställas in på grund av våldet. Det våldet har spridit sig vidare.
Läs mer:
Natalia Espinoza: ”Plötsligt växte motståndet fram”
Victor Cruces är aktiv i Seko Pendelklubben. Han är född i Sverige, men hans föräldrar kom som flyktingar till Sverige från Chile efter militärkuppen mot Salvador Allende 1973.
Text: Mats Wingborg
Foto: John Englart/CC