PostNord – konkurs, omställning eller förstatligande

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Flera medier har under början av 2020 hävdat att PostNord hotas av konkurs. I ett pressmeddelande hävdar dock företagsledningen att uppgifterna är alarmistiska, överdrivna och felaktiga. Även Johan Lindholm, ordförande i Seko Posten, har invändningar mot det budskap som spritts i media:

Johan Lindholm

– Att utvecklingen med minskade brevvolymer är problematisk är ingen nyhet, det kommer sannolikt att leda till stora förändringar de kommande åren. Men vägen till en konkurs är lång och bygger på ett scenario där inga åtgärder vidtas, säger Johan Lindholm.

Ytterligare en reaktion kommer från författaren och debattören Göran Greider. Apropå ryktena om att PostNord hotas av konkurs skriver han i tidningen Dalademokraten att PostNord blev ett fantastiskt, och för svenska staten oerhört dyrt, aprilskämt. Greider föreslår därför att PostNord förstatligas.

Text: Ida Karlsson
Foto: José Figueroa, Seko Posten

Läs mer:
”PostNord använder kryphål i kollektivavtal”
Ville jobba ett år till – tvingades sluta

Andra läser

MTR Mälartåg
Nyheter

MTR Mälartåg tar över Mälardalstrafiken

I december 2020 vann MTR Mälartåg uppdraget att köra Mälartågstrafik och ansvara för fordons- och depåunderhåll. SJ och Arriva som bägge deltog i upphandlingen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. För att resenärer inte ska bli drabbade av den juridiska processen som pågår har Mälardalstrafik genomfört en direktupphandling med MTR Nordic för nuvarande tåglinjer. Det nya avtalet gäller under två år, men med en möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två år.

Hamnarbetarna inom HKCTU håller ett strejkmöte i april 2013
Utrikes

Den fackliga rörelsen i Hongkong tvingas att upphöra med sin verksamhet

Den dominerande fackliga organisationen i Hongkong, HKCTU, lägger ner sin kamp. Det formella beslutet om att avveckla organisationen togs den 3 oktober. Orsaken är den snabbt eskalerande repressionen riktad mot organisationen. Det är emellertid inte bara HKCTU som slutat med sina aktiviteter, utan även flera andra folkrörelser. Det har blivit alltför farligt att vara aktiv i det civila samhället i Hongkong.