V krävde omedelbart stopp för avveckling av tågvärdarna

Snöovädret i november satte tågvärdarna på pendeltågen i fullt arbete. När snön vräkte ner hackade tågvärdarna bort is från dörrarna samtidigt som de pratade med och informerade passagerarna. De såg till att tågen kunde rulla vidare.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

– Snöovädret ställde frågan om tågvärdarnas närvaro på tågen på sin spets. Utan tågvärdar riskerade förseningarna att bli ännu större, säger Monika Roll på Sekos fackklubb för lokförarna inom MTR Pendeltågen.

Monika Roll företräder också Vänsterpartiet inom Region Stockholm. Vänsterpartiet har krävt ett omedelbart stopp för avvecklingen av tågvärdarna som sattes i gång av den tidigare M-ledda majoriteten.

Enligt operatören MTR som driver pendeltågen var upp till 30 procent av pendeltågen planerade att köras utan tågvärdar i december, en siffra som i sista stund sänktes rejält. Samtidigt har den nya mittenkoalitionen bestående av S, MP och C som styr i Region Stockholm, efter påtryckning från samarbetspartiet V, lovat att pausa avvecklingen. Innan man kan gå vidare ska riskerna för säkerheten och tillgängligheten klarläggas genom en ny utredning.

Läs mer:
Utredning startar om tågvärdarna

Varken S, MP eller C röstade för V-förslaget i nämnden om att tidigarelägga stoppet för lokförarnas ensamarbete på pendeltågen. Anton Fendert (MP), trafikregionråd, menar att löftet om en paus ändå kommer att hållas:

– Vi är överens med Vänsterpartiet om att avvecklingen ska pausas. Vi ser att utredningen behöver göras skyndsamt och det står i vår budget att så kommer ske, säger Anton Fendert.

Text: Mats Wingborg
Foto: Lina El Yafi

Andra läser

Nyheter

Michaela Haga (C): Det blir ett stort skifte av sjötrafiken

– Vi befinner oss mitt i ett spännande skifte av sjötrafiken i regionen. Vi ska bli bättre på att nyttja vattenvägarna för allmänna kommunikationer och vi ska ställa om till en miljövänlig och klimatsmart fartygstrafik, det säger Michaela Haga (C), ordförande i Region Stockholms sjötrafikberedning.