Victor Cruces: ”Det har blivit extremt dyrt, även för medelklassen”

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

– Konflikten grundar sig att det blivit extremt dyrt för vanligt folk i Chile. Stora delar av befolkningen har tryckts ner ekonomiskt. Inte bara arbetarklassen utan också stora delar av medelklassen är drabbad. Avgifterna på det mesta har skjutit i höjden, från sjukvården till att parkera bilen, säger Victor Cruces, aktiv i Pendelklubben.

Enligt Victor Cruces har missnöjet eskalerat på grund av de allt djupare klassklyftorna. Samtidigt som många har fått det sämre har den ekonomiska eliten berikat sig.

– De konkreta protesterna handlar om många saker, som pensioner, avgifterna i kollektivtrafiken, vården och utbildningen.

Läs mer:
Chile: Regeringen lovar facket sociala reformer, men har istället ökat repressionen

Det typiska för protesterna är att de har formerat sig utanför de etablerade partierna och i huvudsak utanför de fackliga organisationerna, även om vissa förbund och lokala fackföreningar varit involverade.

– De drivande är andra och nya rörelser, inte minst är många studenter aktiva.

Läs mer:
Gerardo Berrios: ”Den nyliberala politiken har skapat klassklyftor”

Polisen har med brutala medel slagit ner demonstrationer, men det har även förekommit våld från demonstranter.

– Våldet har ökat överhuvudtaget i samhället. Däribland har supporterklubbarna till fotbollslag blivit allt mer våldsamma. Det har till och med hänt att matcher har fått ställas in på grund av våldet. Det våldet har spridit sig vidare.

Läs mer:
Natalia Espinoza: ”Plötsligt växte motståndet fram”

Victor Cruces är aktiv i Seko Pendelklubben. Han är född i Sverige, men hans föräldrar kom som flyktingar till Sverige från Chile efter militärkuppen mot Salvador Allende 1973.

Text: Mats Wingborg
Foto: John Englart/CC

Andra läser

Nyheter

”Därför har vi rätt i striden om tågvärdarna”

Rainer Andersson, ordförande i Seko Pendelklubben, är en frontfigur i kampen för att tågvärdarna på pendeltågen ska behållas. Det är också en stor fråga i valet, eftersom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävdar att tågvärdarna ska behållas medan den styrande majoriteten i Regionen, det vill säga M-L-KD-C-MP, har godkänt att de ska tas bort. Första Linjen ställer frågor till Rainer Andersson för att komma under ytan och förstå hur resonemangen går.

Krönika

Stefan Pagliarini: Marknaden – vår tids religion

Det råder i dagens Sverige en närmast religiös övertro på marknaden. Istället för att driva verksamheten själva hyr stat, kommun och landsting ut den till mer eller mindre seriösa aktörer vars enda syfte är att fylla den egna kassakistan.