Indien: 250 miljoner arbetare strejkade

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Över 250 miljoner offentligt anställda i Indien deltog i den landsomfattande strejken och aktionen den 26 november. I ett gemensamt uttalande konstaterar de berörda fackliga organisationerna att anställda inom offentlig sektor har slitit extra hårt under pandemin men utan att få någon rimlig kompensation. Istället har regeringen drivit igenom lagändringar som försvagat anställningstryggheten. Enligt demonstranterna har regeringen använt pandemin som en ursäkt för att besluta om ökad repression mot fackliga organisationer och bondeorganisationer. Ytterligare andra grupper av offentligt anställda har förlorat sina jobb på grund av nedskärningar i kölvattnet av pandemin.

Flera av de fackliga organisationer som arrangerade protesten tillhör den fackliga internationalen Public Service International (PSI), det vill säga samma fackliga international som Seko är medlem i. Protesten stöddes också av 250 olika organisationer för småbönder. Upprördheten bland bönderna handlar om att regeringen dragit in det tidigare statliga grundstödet till jordbrukare. Det skulle garantera att mindre bönder överlever och att tillräckligt med livsmedel produceras i landet.

De protesterande organisationerna ställde också en rad andra krav, däribland ett extra ekonomiskt kontantstöd, motsvarande cirka 900 kronor, och matransoner till de mest utsatta grupperna, en arbetslöshetsförsäkring som täcker fler, höjd pension, ett slut på att med tvång låta grupper av statligt anställda gå tidigt i pension (och med en minimal pension). Flera av demonstranterna krävde också ett slut på privatiseringarna av drift och underhåll av järnväg och hamnar.

De fackliga organisationerna och bondeorganisationerna har i efterhand även kritiserat polisen för att den attackerat demonstranter på flera håll i landet. Bland annat använde polisen våld mot personer utanför huvudstaden New Delhi som var på väg till stadens centrum för att delta i demonstrationen.

Text Mats Wingborg
Foto: IndustriALL/CC

Andra läser

MTR Mälartåg
Nyheter

MTR Mälartåg tar över Mälardalstrafiken

I december 2020 vann MTR Mälartåg uppdraget att köra Mälartågstrafik och ansvara för fordons- och depåunderhåll. SJ och Arriva som bägge deltog i upphandlingen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. För att resenärer inte ska bli drabbade av den juridiska processen som pågår har Mälardalstrafik genomfört en direktupphandling med MTR Nordic för nuvarande tåglinjer. Det nya avtalet gäller under två år, men med en möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två år.

Hamnarbetarna inom HKCTU håller ett strejkmöte i april 2013
Utrikes

Den fackliga rörelsen i Hongkong tvingas att upphöra med sin verksamhet

Den dominerande fackliga organisationen i Hongkong, HKCTU, lägger ner sin kamp. Det formella beslutet om att avveckla organisationen togs den 3 oktober. Orsaken är den snabbt eskalerande repressionen riktad mot organisationen. Det är emellertid inte bara HKCTU som slutat med sina aktiviteter, utan även flera andra folkrörelser. Det har blivit alltför farligt att vara aktiv i det civila samhället i Hongkong.