Manifestation till försvar för tågvärdarna

Den 5 mars i år arrangerade Seko Pendelklubben en protest mot att tågvärdarna ska avskaffas. På Sergels torg samlades ett stort antal tågvärdar, stationsvärdar, städare, lokförare, reparatörer, tunnelbaneförare och andra yrkesgrupper inom kollektivtrafiken. Ett femtontal personer höll tal till den församlade gruppen. En av dem var ordföranden i Pendelklubben Rainer Andersson som slog fast att säkerheten och tryggheten ombord på tågen hotas av den politiska majoriteten i Region Stockholm. Den politiska majoriteten är i detta fall det borgerliga styret inklusive Miljöpartiet.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Ayla Efterkhari (S)

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har motsatt sig en avveckling av tågvärdarna. Företrädare för både dessa partier fanns också med bland talarna. Ayla Efterkhari, socialdemokratisk ledamot i Trafiknämnden i regionen förklarade att partiet tidigare röstat för att återremittera ärenden om avvecklingen av tågvärdarna och att partiets uppfattning idag är att förslaget måste stoppas. Lina Yafi, vänsterpartistisk ersättare i Trafiknämnden hävdade att partiet inte bara var motståndare till att ta bort trafikvärdarna. Partiets mål, sade Yafi, är att all kollektivtrafik ska bedrivas i offentlig regi och att alla anställda ska vara offentligt anställda.

Lina Yafi (V)

Både pendeln och tunnelbanan drivs av MTR, där huvudägaren är den kinesiska staten. Vad som nu sker, berättade Viktor Risling från tunnelbaneklubben och ännu en av talarna, är att MTR anställer många stationsvärdar etc på allmän visstid. Enligt Risling är strategin uppenbar, en del av de tågvärdar som blir av med jobben ska erbjudas annan sysselsättning och då måste det finnas andra anställda som det är enkelt att göra sig av med, det vill säga visstidsanställda.

Ytterligare en av talarna vid manifestationen var Karin Åkersten, ordförande för Seko Stockholm, själv förare på Roslagsbanan. Hon uttryckte sin upprördhet över att trygghet och säkerhet negligeras i en tid när våld och otrygghet står högt på den politiska dagordningen. Hon avslutade sitt tal med orden: ”Nu får det vara nog. Nu säger vi ifrån.”

Text & foto: Mats Wingborg

Läs mer:
“Rösta inte på de partier som beslutat om att avskaffa tågvärdarna!”
Hot om neddragningar av tågvärdar på Saltsjöbanan

Andra läser

Argentina

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Postnord

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.