– När protesterna i Chile drog igång kunde jag först inte fatta vad som hände. Under lång tid hade jag fått rapporter om att människor var uppgivna och desillusionerade. Att det inte längre fanns någon krigarkänsla. Så plötsligt växte motståndet fram, säger Natalia Espinoza.
Natalia Espinoza konstaterar att det är skolungdomar och studenter som är drivande i de nya protesterna.
– Men de har också dragit med sig många äldre människor, inte minst pensionärer som textat skyltar till demonstrationerna.
Enligt Natalia Espinoza blev droppen som fick bägaren att rinna över de ständiga prishöjningarna. Det har i sin tur lett till att människor kräver mer grundläggande förändringar.
– I centrum står frågan om en ny konstitution. Människor kräver att den ska göras om i grunden för att garantera folkligt inflytande och en offentlig välfärd.
Läs mer:
Chile: Regeringen lovar facket sociala reformer, men har istället ökat repressionen
En positiv del av utvecklingen, menar Natalia Espinoza, är att många som tillhör ursprungsbefolkningen nu blivit en självklar del i protesterna.
– De är grupper som förtryckts sedan spanjorerna kolonialiserade Sydamerika. Nu är de allierade i kampen.
Natalia Espinoza kom till Sverige som 4-åring i december 1988. Hennes föräldrar hade deltagit i motståndet mot diktatorn Augusto Pinochet och flydde till Sverige.
– Jag har några minnet från min barndom i Chile. Ett är att jag sitter på en buss och skriker slagord samtidigt som mina föräldrar försöker tysta ner mig. Det hade just klivit på poliser på bussen.
Läs mer:
Gerardo Berrios: ”Den nyliberala politiken har skapat klassklyftor”
Natalia Espinoza har regelbunden kontakt med släktingar och vänner i Chile. Hon säger att kontakten underlättas mycket av dagens sociala medier. Med hjälp av mobiltelefonerna kan de skicka filmer från demonstrationerna.
– Flera har deltagit i protesterna, men bland mina släktingar finns personer med alla möjliga åsikter.
I flera länder i omvärlden rapporteras om protesterna i Chile och många organisationer har antagit stöduttalanden. Natalia Espinoza är övertygad om att omvärldens reaktioner har stor betydelse.
– Då känner människor att de har stöd, att de inte är ensamma.
Läs mer:
Victor Cruces: ”Det har blivit extremt dyrt, även för medelklassen”
Idag är Natalia Espinoza optimistisk. Hon tror inte att det är möjligt att stoppa protesterna och att parlamentet så småningom kommer att tvingas anta en ny konstitution. Samtidigt bedrivs protesterna till stor del utanför de etablerade rörelserna. Kommer det räcka för att nå stora förändringar?
– Kanske blir konsekvensen att Chile får mer av direktdemokrati, att mer makt flyttas direkt till människor på arbetsplatser och i bostadsområden.
Natalia Espinoza är sedan sex år tillbaka aktiv inom Seko Stockholm. Hon sitter i styrelsen för Pendelklubben och är med den fackliga-politiska kommittén och i mångfaldsgruppen.
Text & foto: Mats Wingborg