Tillsammans bygger vi solidaritet över gränser

När det är krig i världen, vad spelar någon roll då? Jag kan få känslan av att det vardagliga, fajterna, misslyckandena, förhandlingarna och nötandet är meningslöst. I skuggan av det stora, ogreppbara och oförsonliga.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

I perioder känns det som att jag lever i symbios med P1. Jag följer nyhetssändningarna intensivt och vill ständigt hålla mig uppdaterad. Jag antar att det ger mig en känsla av kontroll. Antagligen är det en variant av behovet som en del har att bunkra mat och köpa vattendunkar eller ta reda på var det närmsta skyddsrummet finns. Men egentligen är jag som förlamad. Jag försöker ta in bilderna av ett sönderbombat barnsjukhus. Försöker förstå tillvaron för dem vars tillvaro är fullständigt präglad av kaos och skräck.

Samtidigt så finns det också berättelser om mod och uppoffring. Jag läser om de ukrainska lokförarna som kör dygnet runt för att få ut så många människor som möjligt ur landet. Bort från kriget. Sedan vänder de tåget och kör tillbaka in igen, hämtar fler och fortsätter så. De använder sitt arbete för att utföra hjältedåd. Mitt i krigets fasor fortsätter många människor att göra sitt jobb för att ta hand om andra. På sjukhusen har personalen arbetat veckor i sträck … ”även fast vi måste utföra våra operationer i källare och på sjukhus med krossade fönster så går vi till jobbet och vi klagar inte” (Victoria Koval, ordförande för Union of Health Workers i Ukraina till Arbetsvärlden 2 mars 2022).

Det finns förstås också många exempel på medmänsklighet och solidaritet. Många människor vill hjälpa dem som nu behöver. De internationella fackliga nätverken aktiveras och används för att få fram hjälp till människor på flykt. ETF, Europeiska Transportarbetarförbunden, har skickat en konvoj med bland annat vinterkläder, sovsäckar, regnkläder, skor, mediciner och mat till Ukraina. Den grund av solidaritet som byggts upp kan nu snabbt aktiveras och användas. Alltså gör vi skillnad även här hemma genom att fortsätta engagera oss och bygga våra nätverk grundade på solidaritet, broderskap och systerskap.

Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm

Stöd Ukraina!

Här är ett par exempel på organisationer du kan stödja för att hjälpa människor som drabbats av kriget i Ukraina:

  • Palmecentrets insamling för fred och frihet i Ukraina, swisha till 123 240 60 72
  • UNHCR – FN:s flyktingorgan, swisha till 123 36 57 848

Andra läser

Utrikes

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Nyheter

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.