Generös omställning för anställda inom försvaret

Under hösten arrangerar parterna inom försvaret en konferens om kompetensutveckling och omställning.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

– Min förhoppning är att stödet för omställning ska bli mer likvärdigt över hela landet. I dag är det framför allt en del förband som inte hakat på ordentligt. Det tyder på att informationen behöver bli bättre, säger Thomas Klasson (bilden), ordförande för Seko Försvar klubb Svealand.

I de avtal som fackliga organisationer har slutit med Försvarsmakten finns redan i dag stora möjligheter till omställning. För närvarande finns omkring 200 miljoner i kassan.

– Villkoren är också ännu bättre än den omställning som nu lanseras i samband med det nya huvudavtalet mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. I vårt fall får den anställde behålla hela lönen och kan få utbildning i upp till ett år.

Läs mer:
Bakgrund: Seko har skrivit under huvudavtalet

I första hand ska omställningsstödet användas till andra yrken inom försvaret, även om det också kan handla om att öka kompetensen gentemot hela arbetsmarknaden. Denna uppdelning har emellertid inte så stor betydelse. Thomas Klasson beskriver försvaret som ett samhälle i miniatyr där det finns mängder med olika yrken. Han ger också konkreta exempel på vad omställningen kan handla om.

– Du kanske arbetar som förrådspersonal men vill vidareutbilda dig för att syssla med ekonomisk redovisning och bli ekonomihandläggare. Eller det kan handla om soldater som deltar på många övningar på kvällar och helger och har svårt att få ihop det med familjelivet och därför hellre skulle vilja jobba som mekaniker eller nätverksinstallatör. I båda fallen finns möjlighet att få upp till ett års betalda studier med bibehållen lön.

Vid den partssammansatta konferens som snart ska hållas ska både behoven och möjligheterna preciseras. Syftet är att främja en fortsatt omställning inom försvaret.

– De som kommer att delta är förutom Försvarsmakten de fackliga förhandlingsorganisationerna Saco-Försvar, OFR-S (TCO), OFR-O (TCO) och Seko.

Överhuvudtaget befinner sig försvaret i en expansiv fas. Alla riksdagspartier är överens om att anslagen ska öka.

– Det betyder också att det kommer att behövas nya anställda inom flera olika yrkesgrupper. Det öppnar nya möjligheter för dem som vill omskola sig, konstaterar Thomas Klasson.

Text: Mats Wingborg
Foto: José Figueroa

Andra läser

Telia

Telia varslar 400 anställda i Stockholmsregionen

– Vi värnar att företaget ska fungera även efter personalminskningarna. Därför har vi drivit på i förhandlingarna för att rädda en del funktioner, vilket också inneburit några fler anställda blivit kvar, säger Pär Axelsson, ordförande i Seko Teliaklubben.

Väg & Ban

Väg- och banbranschen under omstöpning

– Jag oroar mig för att det är många konkurser inom väg- och banbranschen i Stockholm. Bara i Stockholm har det varit sju konkurser sedan i juli. Det kanske inte låter så mycket, men är fler än vanligt, säger Lars Karlsson, ombudsman vid Seko Stockholm.