Dubbelbeläggningar på Kronobergshäktet ökar trycket på personalen

Kronobergshäktet
– Kronobergshäktet byggs om med fler dubbelbeläggningar. Det ökar belastningen, men vi har fått genomslag för våra krav på mer personal, säger Andreas Vinberg, skyddsombud på Kronobergshäktet.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

På Kronobergshäktet finns två så kallade ”gemensamhetsavdelningar”. Den ena har redan byggts om för att klara dubbelbeläggning och den andra är under ombyggnad för att också klara dubbelbeläggning. I den första avdelning finns 18 celler, men möjlighet till dubbelbeläggning blir det möjligt med 36 intagna. I den avdelning som är under ombyggnad finns 16 celler, det kommer skapa utrymme för 32 intagna. Utrymmena är trånga. Varje cell är sju kvadratmeter och med våningssängar med plats för två personer blir utrymmet per person ännu mindre. 

På gemensamhetsavdelningar sitter intagna där åklagaren inte har beslutat om några restriktioner. För dem finns möjlighet till exempelvis motion och att delta i gemensamma aktiviteter. Under tre timmar varje dag får de möjlighet att besöka pingis- och träningsrum eller titta på tv. Det finns också möjlighet att ta emot besök. 

– De som sitter där har ofta redan fått sitt ärende avslutat i tingsrätten och väntar på domen, säger skyddsombudet Andreas Vinberg.

På Kronobergshäktet finns också så kallade restriktionsavdelningar. För intagna där har åklagaren beslutat om restriktioner. De exakta restriktionerna kan se olika ut, men för de mesta innebär de att de intagna inte får ha kontakt med andra personer än polisen och försvarsadvokater. Syftet med restriktionerna är att förhindra att bevis förstörs.

– Det är förstås psykiskt påfrestande att sitta där, isolerad under i stort sett dygnets alla timmar.

Även på restriktionsavdelningarna har det redan blivit en viss möjlighet till dubbelbeläggning.
I tre av cellerna finns numera tvåvåningssängar.

Den ökade beläggningen på häktet har ökat trycket på personalen. En grupp som påverkas särskilt mycket är de som har portvaktstjänst. De kommer till cellen med en bärbar telefon om den intagne behöver prata med sin advokat. Om det sitter två personer i cellen måste också den andra tillfälligt flyttas ut till ett förhörsrum. 

Den mindre ytan för de intagna skapar också ökade risker för friktion och konflikter. 

– Allt detta skapar en ökad belastning. Inom den partssammansatta skyddskommittén har vi utrett vilka behov detta skapar för utökad personal.

Anderas Vinberg tycker att man fått gehör för kraven. Däribland blir det en extra tjänst på vardera av gemensamhetsavdelningarna.

– Ja, det var verkligen behövligt. 

Däremot finns inget beslut om att utöka portvaktstjänsterna. För närvarande finns en sådan tjänst för restriktionsavdelningarna och två av gemensamhetsavdelningarna som ligger på två olika plan.

– Ja, villkoren för dem utreds fortfarande. Den ökade beläggningen skapar ju ett ökat tryck. Det kan därför finnas behov av en utökning av personalen. Vi kommer att återkomma till den frågan, säger Andreas Vinberg.

En annan strategi för att minska belastningen och som redan används är att personalen roterar mellan olika uppgifter.

– På gemensamhetsavdelningarna är det mer högljutt medan det är lugnare på restriktionsavdelningarna. Då kan det vara lämpligt att varva miljöer, att arbeta en dag på en gemensamhetsavdelning och nästa dag på en restriktionsavdelning, säger Andreas Vinberg.

Text: Mats Wingborg
Foto: Wikimedia

Andra läser

Telia

Telia varslar 400 anställda i Stockholmsregionen

– Vi värnar att företaget ska fungera även efter personalminskningarna. Därför har vi drivit på i förhandlingarna för att rädda en del funktioner, vilket också inneburit några fler anställda blivit kvar, säger Pär Axelsson, ordförande i Seko Teliaklubben.

Väg & Ban

Väg- och banbranschen under omstöpning

– Jag oroar mig för att det är många konkurser inom väg- och banbranschen i Stockholm. Bara i Stockholm har det varit sju konkurser sedan i juli. Det kanske inte låter så mycket, men är fler än vanligt, säger Lars Karlsson, ombudsman vid Seko Stockholm.