Efter att ha arbetat i landet i 20 år flyttar han nu till Paris med sin familj. Om uppbrottet från USA och om det amerikanska samhället handlar hans senaste bok Imorgon är jag långt hemifrån (Natur & Kultur, 2024). Första Linjen träffar honom i samband med en bokpresentation.
Du och din familj lämnar New York och USA. Hur kom ni till det beslutet?
– Orsakerna var många, jag har länge haft en längtan tillbaka till Europa. Men frågan blev mer akut när jag och min hustru fick barn. Då började vi på allvar fundera över vilka platser och länder som kunde erbjuda en bra uppväxt. Välfärden i USA är tyvärr sönderstyckad och privatiserad. Kostnaderna för att få tillgång till den välfärd som är självklar i Sverige är enorma. Barnomsorg för ett år kostar kring 60 000 kronor. Avgifterna för de bästa universiteten ligger på motsvarande en halv miljon kronor. Som tur var hade min hustru en bra sjukvårdsförsäkring. I annat fall hade vi fått betala 50 000 kronor för förlossningen.
Vad är orsaken till att det amerikanska välfärdsystemet skiljer sig så dramatiskt från det nordiska och även från de system som finns de flesta EU-länder?
– En av förklaringarna till att det är svårt att få stöd för generella välfärdsreformer är den underliggande rasismen. Det finns grupper av vita som helt enkelt inte vill vara med och betala för välfärd som också går till svarta och latinos. En som satt ord på detta är den amerikanska författaren Heather McGhee som lanserat uttrycket ”den tömda simbassängens politik” (drained pool politics). Begreppet syftar på de offentliga simbassänger som en gång i tiden fanns i USA, men som endast tillät vita badgäster. Under 1960-talet förbjöds sådana raslagar. Men detta ledde till att flera av bassängerna fylldes med cement. Det fanns med andra ord människor som hellre förstörde bassängerna än accepterade att de skulle vara öppna för alla. Av samma skäl finns det vita som hellre dör än att behöva dela sjukvård med svarta och mexikaner.
Republikanska partiet har radikaliserats genom Trumps ledarskap. Vad betyder det för landet?
– Obamas seger i presidentvalet 2008 triggade de högerpopulistiska krafterna och banade väg för Trump. Till det alarmerande hör också att Trump bytt ut en stor del av domarkåren. I USA kan juridiska beslut sätta krokben för politiken. Stormningen av Kapitolium 2021 var dessutom ett direkt försök att med våld slå sönder demokratin. På många sätt var stormningen kulmen på ”den tömda simbassängens politik”. Bakom den stora lögnen om att skydda demokratin fanns en ännu större lögn. I realiteten handlade det om att använda våld för att förhindra att den svarta befolkningen skulle få inflytande och att motsätta sig ett samhälle som kan beskrivas som mångfaldens politik.
Din bild av utvecklingen av USA är mörk, men finns några positiva exempel och förebilder?
– Jag skulle vilja lyfta fram delstaten Kalifornien. Den präglas sedan länge av en omfattande invandring, först från Latinamerika, men senare också från många andra delar av världen. Idag talas 200 olika språk i delstaten, den är en skärgård av olika kulturer. Där har man också lyckats bevara en politik präglad av öppenhet och tolerans. Delstaten har också varit ekonomiskt framgångsrikt. Delstaten har haft en snabb ekonomisk tillväxt och har idag en BNP som är större än Frankrikes eller Storbritannien. Idag får vi ständigt höra att mångfald skadar sammanhållning och ekonomisk utveckling. Kalifornien visar motsatsen.
Text: Mats Wingborg
Foto: Alice Wu