Alexander Petersson ny ordförande i Seko Stockholm

Alexander Petersson valdes till ny ordförande för Seko Stockholm vid höstmötet den 20 november. Han har en lång erfarenhet i regionen. Han blev medlem i Seko när han under 2017 fick en provanställning på Kronobergshäktet, där han för övrigt fortfarande är anställd.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

På sin arbetsplats har han bland annat varit skyddsombud och studieansvarig. Två år senare blev han ersättare i styrelsen för Seko Stockholm, där han senare fick en ordinarie plats. Inom Seko Stockholm har han bland annat varit ungdomsansvarig och suttit med i kommittén för facklig-politisk samverkan. Alexander Petersson har också politiska uppdrag för Socialdemokraterna, han sitter i regionfullmäktige och i trafiknämnden.

Vilka fackliga frågor brinner du särskilt för?

– En är att kollektivtrafik ska drivas i egen regi. Systemet med upphandlingar har nått vägs ände. Jag tror att det också är möjligt för Seko Stockholm att flytta fram positionerna i den här frågan. Den nuvarande politiska majoriteten i Stockholm är åtminstone beredd att undersöka vilken verksamhet som kan bedrivas i egen regi. Den tidigare högermajoriteten sade nej till att ens analysera och utreda frågan. Sedan är det många steg som återstår. Seko Stockholm vill att all kollektivtrafik och även en hel del annan verksamhet ska bedrivas i egen regi och där är vi inte ännu. Men jag ser det som min uppgift att vara pådrivande i frågan, både fackligt och politiskt.

Vilka utmaningar finns för Seko Stockholm och för klubbarna i regionen?

– Det är väldigt mycket samma utmaningar som finns inom förbundet i stort. En avgörande fråga är att inte bara rekrytera nya medlemmar utan att få dem att stanna i förbundet. De måste se att det är en mening med medlemskapet och att facket inte bara är en form av försäkringsbolag. Vi vill att så många som möjligt driver krav genom oss. I nästa skede kommer det styra vad som förs fram i förhandlingar och vilka krav vi riktar mot valda politiker.

Vilka verktyg finns det för att uppnå detta, att få fler medlemmar att stanna och engagera sig fackligt?

– Grunden är aktiva klubbar på arbetsplatserna. Det finns många starka klubbar, på andra håll behöver vi stötta och stärka det lokala arbetet. Sedan behöver vi kunna erbjuda utbildningar och studier, inte minst till nya medlemmar. Sådana utbildningar finns redan idag, men även det arbetet kan stärkas. Avgörande är också att lyfta de frågor som är viktiga för de lokala klubbarna och de olika branscherna. Som jag nämnt tidigare handlar det om att vi ska få driva kollektivtrafik och annan verksamhet i offentlig regi, men också om att få kontroll över underleverantörsled. Sedan är det avgörande både med facklig organisering och facklig bildning. Jag vill öka förståelsen både för vad facklig organisering betytt och vad den betyder idag.

Och vad är dina personliga känslor inför att bli ordförande i Seko Stockholm? Du har redan flera andra uppdrag.

– Ärligt talat har jag inte hunnit tänka efter så mycket. Det ligger nog inte för mig. Samtidigt är det inte litet. Seko Stockholm har, tillsammans med klubben och fackliga studier som gjorts möjliga, fostrat mig fackligt och stärkt min politiska bildning. Det har betytt mycket för mig. Sedan tänker jag nog också att det ändå handlar väldigt mycket om ett lagarbete och inte en uppgift jag utför på egen hand. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med resten av styrelsen och organisationen för att skapa en bra facklig verksamhet.

Text & foto: Mats Wingborg

Andra läser

Telia

Telia varslar 400 anställda i Stockholmsregionen

– Vi värnar att företaget ska fungera även efter personalminskningarna. Därför har vi drivit på i förhandlingarna för att rädda en del funktioner, vilket också inneburit några fler anställda blivit kvar, säger Pär Axelsson, ordförande i Seko Teliaklubben.

Väg & Ban

Väg- och banbranschen under omstöpning

– Jag oroar mig för att det är många konkurser inom väg- och banbranschen i Stockholm. Bara i Stockholm har det varit sju konkurser sedan i juli. Det kanske inte låter så mycket, men är fler än vanligt, säger Lars Karlsson, ombudsman vid Seko Stockholm.