Allt fler personalärenden inom SiS

– Seko klubb SiS har ökat sitt medlemsantal mycket de senaste åren och det innebär också att klubben får mer fackliga ärenden att hantera, säger klubbordföranden Frida Cattasdotter Landin.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Frida Cattasdotter Landin (bilden) konstaterar att klubben kontinuerligt har omkring 30–40 pågående personärenden. De kan handla om alltifrån felaktiga löneutbetalningar, bisysslor, olovlig frånvaro, kränkande särbehandling, rehabiliteringsplaner, sekretessbrott, omplaceringar och erinran i tjänst. 

Vissa ärenden skickas även vidare från arbetsgivaren till personal- och ansvarsnämnden (PAN). PAN sammanträder en gång i månaden. De handlägger och beslutar om cirka 5–8 ärenden per gång. PAN kan också besluta om varning, löneavdrag, uppsägning, avsked och hantering utan åtgärd samt åtalsanmälan. 

– Klubben ser en ökning av just PAN- ärenden de senaste 2 åren. Det är institutionscheferna som beslutar om ett ärende ska skickas vidare till PAN eller ej och det är mer och mer vanligt att institutionschefen önskar att PAN beslutar om ett avsked för den anställde. 

Efter ett PAN-beslut om uppsägning och avsked kan förbundet, tillsammans med medlemmen, besluta om vidare åtgärder att i så fall lyfta ärendet vidare till arbetsdomstolen. 

– Klubben tycker att arbetsgivaren skickar alldeles för många ärenden till PAN och att de flesta ärenden kunde ha lösts på institutionen istället, i samarbete med den fackliga organisationen. Vi anser också att tröskeln har minskat sen tidigare vad arbetsgivaren väljer att skicka till PAN eller inte. 

Många gånger, förklarar Frida Cattasdotter Landin, är underlaget bristfälligt när det inkommer till PAN.

– Det beror på att arbetsgivaren på institutionen har valt att ducka från ansvaret och istället skickat ärenden vidare för att låta andra att hantera det.

Frida Cattasdotter Landin drar slutsatsen att institutionscheferna är i behov av en utbildningsinsats för att bättre förstå värdet av att kunna hantera ärenden på sina egna institutioner.

– Det handlar om att kunna ha konstruktiva samtal och genomföra åtgärder med de anställda. Syftet skulle vara att uppnå en bättre förståelse och för att få till en bättre hantering framöver. 

Text: Mats Wingborg

Andra läser

ABF

ABF i Stockholm värnar medlemsorganisationerna

På Sveavägen 41 ligger ABF-huset, den enskilt viktigaste mötesplatsen i Stockholm för arbetarrörelsen och det civila samhället. Hur ABF Stockholm utvecklas har en avgörande betydelse för fackliga organisationer. Det gäller även Seko Stockholm som nyligen höll sitt årsmöte i huset.

lokförare

”Loss of license” är nu på plats

För att få köra tåg inom spårtrafiken krävs att man är säkerhetsklassificerad och har licens, men en utbildad och godkänd förare kan råka ut för en olycka eller få en sjukdom som gör att licensen ryker. Då är det inte länge möjligt att arbeta som förare och det finns en risk att jobbet går förlorat.