Börja skriv!

Posted · Add Comment

Skriver du? Skriver du om ditt arbete? Inte? Du kanske borde börja! Om du gör det kan du nämligen söka Föreningen Arbetarskrivares stipendium 2019.

I Föreningen Arbetarskrivare samlas inte bara de som redan är etablerade arbetarförfattare, utan också de som kan komma att bli. Eller de som har ett intresse för arbetarlitteratur. På hemsidan beskrivs medlemmarna i föreningen så här:

Vi skriver om arbete och kärlek, om samtal vid matbord och på arbetsplatser, om timanställningar och papperslöshet, om övertid för vissa och uppsägning för andra, om att inte kunna ta semester, om att hamna i ett Fas3-projekt.

Men det kan också handla om att känna något av livets goda, om stunder av gemenskap och lycka.

Vi skriver om arbetet och om livet som inte syns i vanliga medier annat än i undantagsfall.

Målet är att få fler att skriva om klass och arbete, och att utveckla den arbetslitterära traditionen. Det tycker vi i Första Linjen-redaktionen låter utmärkt. Visst vore det kul med fler litterära skildringar från livet på våra Seko-arbetsplatser?

Ewa Bergdahl är ordförande i föreningen sedan i våras.

– Ett uppdrag som är hedrande och väldigt roligt, säger hon när vi talas vid, och fortsätter:

– Jag är ju inte författare själv, men har alltid intresserat mig för litteraturens möjligheter att förändra vårt seende och våra värderingar. Och det är just vad arbetarlitteraturen bidrar till genom att skildra gemensamma erfarenheter ur ett underifrånperspektiv.

Första Linjen bad Ewa om några boktips så här i decembertider. Kanske hittar du något att lägga under granen?

Fakta. Föreningen Arbetarskrivare

Du hittar föreningen här, där kan du också läsa medlemstidningen Klass.

Text: Linnea Garli, lokförare och ledamot i Seko Stockholms styrelse
Foto: J Kelly Brito/Unsplasch