Din röst räknas!

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Så blev det valår igen, och detta samtidigt som det pågår ett drama som närmast liknar en fars – Brexit – i England. EU kan ibland kännas som en avlägsen domstol som fattar beslut över våra huvuden, en koloss omöjlig att påverka. Men faktum är att varje politiker på plats i EU-parlamentet kan göra stor skillnad. Och ju fler politiker som vill göra skillnad och fatta beslut som gynnar oss som arbetar, som vill stärka våra rättigheter istället för att försvaga dem, som driver på för en bättre miljöpolitik, desto bättre blir EU.

I det här numret av Första Linjen så presenterar vi kandidater som står på arbetarnas sida och vi informerar dessutom om vad som står på spel i EU nu. Det handlar om hotet från högerextrema krafter, som nu försöker ta över EU för att driva utvecklingen i en mycket obehaglig riktning, men även om det arbete som pågår för att stärka de nationella kollektivavtalens ställning på EU:s arbetsmarknad för att motverka löne- och villkorsdumpning. Ta chansen och bidra till kampen för ett socialt Europa för alla genom att nyttja din rättighet och gå och rösta den 26 maj!
I det här numret kan du också läsa om flera exempel på hur något som startar från en person, en förening, en tanke kan bli till något stort och faktiskt förändra och påverka. Det kan exempelvis handla om att få välja vilken sorts uniform du ska bära på ditt arbete – artikeln om rätten att bära kjol på SJ.

Att fackföreningar, hyresgästföreningar, förortsföreningar, klimataktivister med flera går ihop och tillsammans bildar en rörelse, långt starkare än var och en för sig, står högt på Seko Stockholms dagordning. Därför är vi i Seko Stockholm med i Välfärdsalliansen, som försöker göra just detta. Den 16 maj demonstrerar vi och framför våra krav till regeringen utanför Mynttorget. Och vi har bara börjat. I tider där det parlamentariska läget ger lite utrymme för arbetarrörelsens frågor är det en huvuduppgift för oss i fackföreningsrörelsen att bygga upp en folklig opinion för solidaritet, stärkt anställningstrygghet, välfärd och en rättvis klimatomställning.

Sist men inte minst innehåller det här numret av Första Linjen ett reportage från arbetsplatsen Rättsmedicinalverket. Där hamnar brottslingar som genomgår en rättspsykiatrisk undersökning, vilket kan resultera i att man får rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. I detta spännande reportage möter ni läsare den förtroendevalde Seko-medlemmen Kamo Poghosyan, som arbetar som kontaktperson, och vars röst är viktig vid bedömningen.

Vi i Seko Stockholm vill också passa på att vara tidigt ute och önska alla medlemmar en härlig sommar!

Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm

Andra läser

Nyheter

”Därför har vi rätt i striden om tågvärdarna”

Rainer Andersson, ordförande i Seko Pendelklubben, är en frontfigur i kampen för att tågvärdarna på pendeltågen ska behållas. Det är också en stor fråga i valet, eftersom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävdar att tågvärdarna ska behållas medan den styrande majoriteten i Regionen, det vill säga M-L-KD-C-MP, har godkänt att de ska tas bort. Första Linjen ställer frågor till Rainer Andersson för att komma under ytan och förstå hur resonemangen går.

Krönika

Stefan Pagliarini: Marknaden – vår tids religion

Det råder i dagens Sverige en närmast religiös övertro på marknaden. Istället för att driva verksamheten själva hyr stat, kommun och landsting ut den till mer eller mindre seriösa aktörer vars enda syfte är att fylla den egna kassakistan.