Du kan göra EU-parlamentet bättre

Nu närmar det sig med stormsteg, det mest bortglömda valet vi har. Valet till EU parlamentet. Den 22 maj börjar förtidsröstningen och själva valdagen är den 9 juni. Så om du redan nu vet med dig, att den där söndagen i juni ska jag jobba hela dagen, eller vara på picknick i parken, eller kratta på mosters kolonilott – då ser du väl till att förtidsrösta!

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

EU kan kännas enormt avlägset, för den som inte är så politiskt intresserad till vardags är det kanske inte så nära till hands att nörda ner sig i nya EU-direktiv och senaste nytt från Bryssel. Men det är det inte heller någon som kräver av dig när du går och röstar. Tycker du att det är kul med valbarometrar så finns de nu också. Vet du ungefär var du står politiskt och hur du brukar rösta i riksdags- region- och kommunvalet så fungerar det som underlag nu med. Det är inte kärnfysik, varje röst räknas och din röst är lika viktig som alla andras.

Är du däremot en politiknörd som verkligen kan EU-rätt och har synpunkter på hur de lagar och direktiv som sätts påverkar oss i Sverige? Peppa då dina nära och kära att gå och rösta. Starta en liten debatt i fikarummet på jobbet. Hjälp dem att hitta ett parti och en person som ligger nära deras värderingar. Du fattar ju hur viktigt det är och vilket slöseri att inte använda sin röst. 

Det fina med just EU-valet är att det verkligen gör skillnad vilka vi skickar dit. För väl där så ingår våra framröstade representanter i samarbeten med andra partigrupper för att få stöd, en vald person från Sverige kan mycket väl driva igenom stora frågor i parlamentet. LO-kandidaten Johan Danielsson är nummer två på Socialdemokraternas lista. Förra valet röstades han in och han gjorde stora förbättringar i villkoren för transportarbetare/lastbilschaufförer till exempel. Det gjorde skillnad med en facklig ledamot i Europaparlamentet.

Läs mer:
Johan Danielsson (S): Jag kommer att fortsätta striden mot arbetslivskriminaliteten
Marta Aguirre (V): Risken Finns att den yttersta högern blir ännu starkare inom EU

Andelen arbetare som röstar i EU-valet är skrämmande låg. Man måste ju inte älska EU (som sagt) men vi kan ändå se till att de politiker som vi skickar dit gör lite nytta och tar beslut som är bra för LO-medlemmarna. Om vi låter bli att gå och rösta så skänker vi bort våra röster till akademiker och höger- eller borgarväljare. Varför ska vi ge dem mer att säga till om i EU? 

Text: Karin Åkersten, ordförande, Seko Stockholm

Andra läser

Nyheter

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.