Dubbla vakter när deltidarna försvann vid postterminalen i Årsta

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Under juni 2019 avvecklades de flesta deltidarna vid postterminalen i Årsta. Totalt blev cirka 65 personer uppsagda. Ungefär hälften av dessa tog avgångsvederlag. Andra fortsatte att jobba så länge de hade möjlighet. Varseltiden varierade beroende på hur länge de hade jobbat vid företaget. Några hade rätt att jobba i 15 månader till.

Utfasningen av deltidarna har lett till att schemat har lagts om. Det behövs mest personal på kvällen och tidigt på morgonen. På kvällen sorteras post som ska skickas vidare till andra terminaler och på morgonen sorteras posten som brevbärarna sedan delar ut på morgonen.

En del av personalen skiftar mellan morgon- och kvällspass. I samband med övergångarna har de så kallade dubbla vakter, det vill säga att de under en och samma dag jobbar både ett morgon- och ett kvällspass. Vid terminalen i Årsta handlar det om ett 60-tal anställda som ungefär en gång i veckan har dubbla vakter (eller delade turer, som samma sak brukar kallas inom andra branscher).

– Det sliter hårt på de anställda. Allra tuffast är det för dem som också har långa resvägar till jobbet. De finns de som bor i Järfälla och ska ta sig till terminalen i Årsta. Då blir det meningslöst att ta sig hem i hålrummet mellan morgon- och kvällspasset, säger Leif Skog, ordförande i Postklubben och skyddsombud.

Läs också:
En dag i Hans Wallin liv

Den anställda som har dubbla vakter är missnöjda. Flera klagar på att systemet förstör sömnen och att de är trötta flera dagar efter de dubbla vakterna. Forskningen visar också att dubbla vakter riskerar att leda till hälsoproblem, som stress och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det vore önskvärt att få bort systemet. Men vi har åtminstone fått igenom vissa förbättringar. Schemat kommer att ändras så att de dubbla vakterna blir mer skonsamma. Samtidigt kvarstår systemet, säger Leif Skog.

Text: Mats Wingborg
Foto: José Figuerua

Fakta. Dubbla vakter/delade turer

Sedan 2015 betraktar Arbetsmiljöverket delade turer som en arbetsmiljörisk. Då antogs också en ny föreskrift som ger arbetsgivaren ansvar för att arbetstidens förläggning inte skapar ohälsa. Arbetsgivaren är också skyldig att se till att det finns tillräcklig tid för återhämtning. Enligt Stressforskningsinstitutet kan delade turer leda till sömnproblem, upplevelser av press och ökad trötthet.

Andra läser

Nyheter

”Därför har vi rätt i striden om tågvärdarna”

Rainer Andersson, ordförande i Seko Pendelklubben, är en frontfigur i kampen för att tågvärdarna på pendeltågen ska behållas. Det är också en stor fråga i valet, eftersom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävdar att tågvärdarna ska behållas medan den styrande majoriteten i Regionen, det vill säga M-L-KD-C-MP, har godkänt att de ska tas bort. Första Linjen ställer frågor till Rainer Andersson för att komma under ytan och förstå hur resonemangen går.

Krönika

Stefan Pagliarini: Marknaden – vår tids religion

Det råder i dagens Sverige en närmast religiös övertro på marknaden. Istället för att driva verksamheten själva hyr stat, kommun och landsting ut den till mer eller mindre seriösa aktörer vars enda syfte är att fylla den egna kassakistan.