Farliga kemikalier lyfts av Seko inom Hovstaterna

– Vi har genomfört en särskild drive för att få bättre ordning på farliga kemikalier, säger Sara Morales Gustavsson, aktiv i Seko och huvudskyddsombud inom de Kungliga Hovstaterna.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Anställda inom Hovstaterna utför många olika arbetsuppgifter. Huvudskyddsombudet Sara Morales Gustavsson berättar att det bland annat handlar om arbete i trädgårdar och parker och inom husgerådskammaren.

– Jag är själv trädgårdsmästare och så långt som det är möjligt försöker vi undvika att använda olika kemikalier, men helt går det inte. Det finns ju så klart olika kemikalier i de maskiner vi arbetar med. För dem som arbetar inom husgerådskammaren behövs kemikalier i samband med vårdandet och bevarandet av olika föremål.

Totalt sett finns två huvudskyddsombud och ett tiotal skyddsombud inom Hovstaterna. Sedan en tid tillbaka försöker dessa lära sig mer om olika kemikalier och det regelverk som gäller för kemikalier. 

– Tillsammans med arbetsgivaren funderar vi på hur vi ska komma vidare i arbetet, om vi exempelvis behöver köpa in tjänster inom området.

En annan central fråga i arbetsmiljöarbetet handlar om både den psykiska och fysiska belastningen. De fysiska tunga jobben finns bland annat i trädgårdsarbetet och i hovstallarna. Psykisk belastning kan finnas inom många verksamheter och bland annat handla om stress, uppluckrad arbetstid och många övertidstimmar.

En viktig fråga för Sara Morales Gustavsson är att skyddsombuden ska vara utsedda av de fackliga organisationerna.

– Tidigare förekom det att arbetsgivaren frågade anställda om de ville bli skyddsombud. Men det är inte bra. Den som har blivit utsedd av facket har också facket i ryggen. Utan det stödet blir skyddsombuden svaga, risken är att de inte vågar säga ifrån när det råder brister. För att våga vara obekväm måste man få uppbackning. 

Anställda inom Hovstaterna tillhör flera fackliga organisationer, utöver Seko finns de som tillhör OFR/ST och Saco.

– Men det är Seko som organiserar flest medlemmar och har flest skyddsombud. Även de två huvudskyddsombuden tillhör Seko, säger Sara Morales Gustavsson.

Text: Mats Wingborg
Foto: Raphael Stecksén

Andra läser

Vård

”Så försöker vi bryta rekryteringen till kriminella gäng”

– För att vända utvecklingen med gängkriminaliteten behövs mer resurser till skolan och fler jobb åt unga. Idag är alltför många vägar stängda eller saknas helt, säger Camila Salazar Atías, senior specialist på destruktiva subkulturer anställd av Fryshuset i Stockholm.