Frida Strandberg Landin: Bättre villkor inom SiS för att behålla personalen

– SiS är just nu ständigt under lupp och i fokus, tyvärr är det mycket skarp och kraftig kritik på vår verksamhet, det säger Frida Strandberg Landin, ordförande Seko SiS, som tycker det är ledsamt att många anställda blir hårt ansatta när många utför ett fantastiskt arbete och gör det bästa möjliga för intagna ungdomar och klienter.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Fokus i media har under senare tid kretsat kring säkerheten och arbetsmiljön på SiS, Under en lång tid har det förekommit en hög frekvens av hot och våld mot personal. Vad som skett under senaste tiden, enligt Frida Strandberg Landin (bilden) är att våldet blivit grövre och krypit allt längre ner i åldrarna.

– Vi har fått mer av vad vi kallar för instrumentellt våld, alltså planerat och utstuderat. Det har tyvärr också blivit vanligare med gisslandraman där ungdomar/klienter tvingar till sig nycklar/taggar för att kunna rymma.

Frida Strandberg Landin konstaterar vidare att det blivit fler situationer av otillåten påverkan där personal blir utpressade och hotade i syfte att få dem att ta in saker till institutionen, så som droger, mobiltelefoner eller andra föremål.

– Vi har tidigare blivit hotade på våra arbetsplatser på arbetstid men nu har hoten även förflyttats till våra hem, våra familjer och till vår fritid. Det är en effekt av att gängkriminaliteten har flyttat in hos oss i vår myndighet.

HR- frågorna har kommit upp tydligare på myndighetens dagordning och generaldirektören vid SiS, Elisabeth Åbjörnsson Hollmark, har valt att omplacera nuvarande HR direktör och annonsera för en nyrekrytering. Generaldirektören menar att myndigheten behöver arbeta på ett mer proaktivt och strategiskt sätt framöver inom HR frågorna och vara mer tydliga i sin arbetsgivar- och personalpolitik.

– Det är ingen hemlighet att myndigheten har en hög omsättning av personal och har under en längre tid haft en rekryteringskris.

Bristen på personal gör att SiS inte kan bemanna alla avdelningar i enlighet med säkerhetsbedömningar. En annan konsekvens är att SiS tvingats att dra ner antalet platser inom ungdomsvården (LVU).

– Det har varit lång kö till platser inom LVU under en längre tid vilket gör att vi bryter mot lagen varje dag då vi har uppdrag och lagkrav att kunna bereda plats på ungdomshem inom 24 timmar.

Frida Strandberg Landin säger att fler ungdomar i kön löper risk för liv och hälsa och att bemanna institutionerna är av högsta prioritet.

– Därför behöver SiS se till att rekrytera och behålla personal. Då krävs en trygg och säker arbetsmiljö och att ledningen lyssnar på de anställda.

Text: Mats Wingborg

Fakta. Statens institutionsstyrelse.

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. I samverkan med socialtjänsten ger de barn, ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem och 22 LVM-hem för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. 

Andra läser

Argentina

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Postnord

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.