Generalstrejk i Grekland

– Många av våra medlemmar går på knäna. Frustrationen är enorm, säger Spiros Martius, ordförande i ett av förbunden som organiserar offentliganställda.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Spiros Martius är en av många talare vid den stora fackliga demonstrationen i Aten. Ilskan riktar sig mot Greklands konservativa regering som hittills inte höjt minimilönerna och som försöker försvaga anställningstryggheten.

Det är den 20 november och människor är på marsch. I Aten står också kollektivtrafiken stilla och många arbetsplatser är stängda. De fackliga organisationer som demonstrerar har också utlyst en 24-timmars generalstrejk mot låga löner och stigande levnadskostnader. 

– Regeringen vägrar att vidta åtgärder för att garantera arbetare ett anständigt liv, säger Spiros Martius.

Efter gatorna står flera grupper med beväpnade poliser, många med gasmasker över ansiktet. Det är beredda att använda tårgas om det skulle bli oroligheter. Den största oron handlar om att demonstranterna ska bli angripna av högerextremister.

Spiros Martius.

Ilskan har ökat i Grekland. En orsak är de stigande priserna på mat och bostäder. Särskilt i Aten har de höga bostadspriserna stängt ute många människor från bostadsmarknaden. 

Vid demonstrationen i Aten deltar även Esther Lynch, generalsekreterare för Europafacket. Hon konstaterar att det krävs brådskande åtgärder för att bekämpa prisuppgången, särskilt på bostäder.

– Och det är inte acceptabelt att lönerna släpar efter, tillägger Esther Lynch.

Text & foto: Mats Wingborg

Andra läser

Svar på kritiken av organisationsutredningen

Många i Seko Stockholm är oroade över förslagen till organisationsförändringar inom Seko. Oron handlar om flera saker, men två kritiska förhållningssätt återkommer särskilt ofta: stöd till klubbarna och regionens viktiga roll för påverkan.