Stockholms slott ekar tomt utan besökare. Guider och museiassistenter får nu tillfälligt nya arbetsuppgifter – som att sköta trädgårdar, eller att inventera samlingar av tavlor och mattor.
Coronakrisen slår hårt mot besöksmål som är beroende av entréintäkter. Stockholms slott är vanligtvis ett av Sveriges mest besökta turistmål men ligger nu öde, och många guider står utan arbetsuppgifter. Skiftet skedde när de statliga museerna började stänga ner. Då strömmade besökarna inte längre till.
– Det blev nervöst i organisationen. Det var som oroligast innan arbetsgivaren meddelade att inga uppsägningar var aktuella, förklarar Daniel Moström.
Daniel jobbar som slottsvakt för hovets säkerhetsavdelning placerad på Stockholms slott och är ordförande i Sekos lokala klubb på de Kungliga Hovstaterna och Kungliga Djurgårdens förvaltning med verksamhet i hela Mälarregionen. Just nu pågår förhandlingar om tillfällig omplacering av ett 30-tal personer inom visningsverksamheten. Timanställda har fått jobba till mitten av april men därefter har det inte funnits några jobb.
– Timanställda har fått information om att de under rådande situation inte kan räkna med att arbeta hos oss. När så stora intäkter faller bort så får det stora effekter på hela Kungliga Hovstaternas ekonomi. I år kommer vi behöva minska på skötseln av de kungliga parkerna och byggnaderna. Vi liksom många andra viktiga besöksmål i Sverige står inför en stor utmaning, säger Staffan Larsson, chef för Ståthållarämbetet.
Trädgårdsarbete ute på Drottningholms slott och inventering av samlingar – tavlor, mattor och vävda tapeter – kan nu bli nya uppgifter för de fast anställda som annars brukar arbeta med visningar eller ta hand om besökare. En del kan få hjälpa till med administrativa uppgifter. Dessutom är tanken att ge möjlighet till kompetensutveckling, som att läsa in guidematerial hemifrån.
– Det är en bra lösning i den oklara situation vi befinner oss i. Den här organisationen lever mycket på lojaliteten. De anställda jag pratat med är positiva. De ser det här som en möjlighet att bredda sin kompetens, säger Daniel Moström från Seko-klubben.
Läs mer:
Coronakrisen påverkan på Sekos branscher varierar
Arbetsgivaren är tillmötesgående, menar han. De första veckorna har visningspersonalen fått gå hemma med bibehållen lön.
– De har sagt ”vi löser det här”. Vi hör inga tongångar om uppsägningar eller permitteringar. Det finns inga tankar på att dra ner på arbetstid eller sänka löner. De tar det här på allvar och vill behålla sin personal.
Arbetsgivaren har också meddelat att så fort beslut tas att samhället öppnar upp igen kommer personalen få gå tillbaka till ordinarie arbetsuppgifter.
Daniel Moström berättar att en positiv effekt av den rådande krisen är samarbetet mellan facken.
– Det tvärfackliga samarbetet har aldrig varit bättre. Vi håller kontakt dagligen. Vi har mer samsyn och pratar om hur vi ska säkra anställdas trygghet och villkor, säger Daniel Moström.
Fakta. Stockholms slott och Drottningholms slott
Drottningholms slott på Lovön i Ekerö kommun är Kungaparets permanenta bostad och upptaget på Unesco:s världsarvslista. Slottet och parken brukar till största delen vara öppna för besökare året om. Stockholms slott är arbetsplats för Kungaparet. Drottningholms slott och Stockholms slott hade över 1,4 miljoner besökare förra året.
Källa: Verksamhetsberättelse 2019, Kungl Hovstaterna/Ståthållarämbetet.
Text: Ida Karlsson
Foto: Raphael Stecksén