Sofie Vestling säger att arbetsgivarna systematiskt ifrågasätter den fackliga tiden.
– De undrar om det verkligen är nödvändigt att träffa medlemmar och om förberedelser inför förhandlingar ska behöva ta så mycket tid.
Citymail kräver också att den fackliga tiden ska redovisas timme för timme. Enligt Sofie Vestling är det tungrott och leder till en ökad administration.
– Vilket paradoxalt nog skapar ett behov av ännu mer facklig tid.
Företagets försök att strama åt den fackliga tiden började för två år sedan, men eskalerade i våras.
– Sedan dess har den fackliga tiden minskat rejält, men utan att vi är överens om tidsuttaget.
Överläggningar om den fackliga tiden sker kontinuerligt mellan företaget och fackklubben. I egenskap av klubbordförande har Sofie Vestling återkommande sådana överläggningar. Därutöver har varje ordförande i de fyra regionala sektionerna överläggningar om den fackliga tiden.
– Nu när det blivit konflikt om den fackliga tiden har frågan även lyfts till bolagsstyrelsen där klubben har en representant.
En arbetsgivare kan inte bestämma vad som ska gälla för den fackliga tiden utan är skyldig att följa förtroendemannalagen där frågan regleras. Däremot är arbetsgivaren inte skyldig att acceptera mer facklig tid än vad som stipuleras i lagen.
– Ett problem är också att det i lagen är ganska diffust om exakt vad som ska räknas till det fackliga arbetet.
Citymail motiverar åtstramningen av den fackliga tiden med att det är nödvändigt att spara pengar. Den hållningen har Sofie Vestling svårt att förstå.
– Totalt sett är vi 24 fackligt förtroendevalda på 1 200 anställda. Det handlar med andra ord om en ganska liten grupp och om ganska små pengar i sammanhanget. För arbetsgivaren borde det vara viktigare med en god relation till de anställda.
Det är oklart vad Citymails hårdnande attityd beror på. En teori är att företagets nya ledning försöker sätta press på facket. Men det kan finnas andra förklaringar. Citymail är medlem i arbetsgivarorganisationen Almega. Även flera andra av Almegas medlemmar har stramat åt reglerna för facklig tid, som Postnord. Det tyder på att Almega kan har varit pådrivande.
Text: Mats Wingborg
Foto: Citymail/pressbild